İsrail ve Hamas, esir takası ve ateşkes konusunda anlaşmaya varmak için Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldi. İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın Başkanı David Barnea, ABD, Katar ve Mısır’ın temsilcileriyle görüşmeler yürütüyor.

İsrail ve Hamas neden Paris’te buluştu?

İsrail ve Hamas, 2023 yılında Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmaların ardından esir takası ve ateşkes konusunda anlaşmaya varmak için uzun süredir görüşmeler yürütüyor. Ancak taraflar arasında bir uzlaşı sağlanamadığı için arabulucu ülkeler devreye girdi. Bu kapsamda, ABD, Katar ve Mısır’ın girişimleriyle İsrail ve Hamas’ın temsilcileri, Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldi.

Sky News Arapça kanalının haberine göre, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın Başkanı David Barnea ve beraberindeki heyet, bugün Paris’e vardı. Barnea’nın, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kemal ile görüşeceği belirtildi.

ABD basınında daha önce, ABD Başkanı Joe Biden’ın, CIA Direktörü Burns’ü, İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması görüşmesi yapmaya göndereceği ileri sürülmüştü.

İsrail ve Hamas arasında ne tür bir anlaşma yapılabilir?

İsrail ve Hamas arasında yapılması planlanan anlaşmanın detayları henüz netleşmedi. Ancak taraflara sunulan yeni teklif çerçevesinde, 4 ay sürecek bir ateşkes yapılması ve tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması öngörülüyor. Bu teklif, The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde yer almıştı.

Habere göre, anlaşmanın ilk aşamasında, acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan İsrailli esir çocuk, kadın ve yaşlıların serbest bırakılması için çatışmalara 6 hafta ara verilmesi isteniyor. Bunun karşılığında, İsrail’in önemli sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakması ve Gazze’ye insani yardımların artırılması talep ediliyor. Anlaşmanın ikinci aşamasında ise, Hamas’ın İsrailli kadın esir askerlerin ve ardından erkek esir askerlerin serbest bırakılmasının ve Gazze’de ölenlerin cansız bedenlerinin İsrail’e verilmesinin önerildiği kaydediliyor. Anlaşmanın, Hamas’ın, ABD’den de dahil olmak üzere, uluslararası garantiler almasını kapsadığı da ifade ediliyor.

İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması neden önemli?

İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması yapılması, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için önemli bir adım olarak görülüyor. İsrail, 2023 yılında Gazze Şeridi’ne yönelik 11 gün süren saldırılarında 260’tan fazla Filistinliyi öldürmüş, binlercesini yaralamış ve binlerce evi yıkmıştı. Hamas da İsrail’e roket saldırıları düzenlemiş ve 13 İsrailli öldürmüştü. Taraflar arasında 21 Mayıs’ta Mısır’ın arabuluculuğunda ateşkes ilan edilmişti. Ancak ateşkesin kalıcı olması için esir takası ve insani yardım konularında anlaşmaya varılması gerekiyor.

İsrail ve Hamas arasında esir takası konusu, uzun yıllardır gündemde. İsrail, Gazze Şeridi’nde 2014 yılında kaybolan iki askerinin ve 2015 yılında Gazze’ye giren iki sivilin Hamas’ın elinde olduğunu iddia ediyor. Hamas ise bu iddiaları doğrulamıyor ve İsrail’in elinde tuttuğu binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını istiyor. İsrail ve Hamas arasında son esir takası anlaşması 2011 yılında yapılmıştı. Bu anlaşma kapsamında, Hamas, 2006 yılında kaçırdığı İsrailli asker Gilad Şalit’i serbest bırakmış, İsrail de 1.027 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı.

Paris Olimpiyatları'nda belediye çalışanları ek ücret talebiyle gösteri düzenledi Paris Olimpiyatları'nda belediye çalışanları ek ücret talebiyle gösteri düzenledi

İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması yapılması, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ