İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve bu eylemlerin insanlık suçu olup olmadığı, CNNTÜRK'te Prof. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın'ın yaptığı önemli açıklamalarla gündeme geldi. Ancak, İsrail'e neden uluslararası yaptırımlar uygulanmıyor? İşte detaylar...

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, yürekleri dağlayan sahnelerle gündemdeki yerini koruyor. Prof. Açıkalın, İsrail'in savaş suçu işleyip işlemediği sorusuna açıklık getirdi.

Çin ve Fransa yeşil enerji geliştirmede yeni bir sayfa açıyor Çin ve Fransa yeşil enerji geliştirmede yeni bir sayfa açıyor

Prof. Açıkalın'a göre, "Şifa Hastanesi'ne yapılan ilk saldırının üzerinden yaklaşık 50 gün geçti. İsrail'in savaş suçu işlediğini ifade etmek, uluslararası hukukun çerçevesinde mümkün. Özellikle çocuklar ve kadınlara yönelik yapılan saldırılar savaş suçu kapsamında. Ayrıca ele geçirilen esirler ve esirlik konusu da hukuki bir boyuta sahip. Bu kuralların hepsi ihlal edildi. Üçüncü olarak ise soykırım söz konusu. Sistematik bir şekilde bir toplumu tamamen yok etme eylemleri var ve bunun pek çok kanıtı mevcut" şeklinde konuştu.

"Bir İnsan Grubunu Yok Etme ve Zorla Göç Ettirme"

İsrail'in savaş suçu işlediği ve soykırım yaptığı belirtiliyor. Bu iddiaları destekleyecek ciddi kanıtlar bulmak mümkün.

İsrail'e Neden Yaptırım Uygulanmıyor?

ABD'de 6 dışişleri bakanı, yalnızca Filistin Dışişleri Bakanı dışında konuştu. Filistin Dışişleri Bakanı'nın ise ABD'den vize alırken susma şartı koşulduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Açıkalın, "Gördüğümüz bazı durumlar gerçekten utanç verici. Bir kişiye susma şartıyla vize verilmesi ve bunun açıklanması şaşırtıcı. ABD'nin bu tavrı, kalıcı barış görüşmelerine olanak tanımıyor. ABD Kongresi'nde İsrail'i eleştiren her karar, antisemitizmle eşitleniyor" dedi.

İsrail'in Savaş ve İnsanlık Suçu: Yaptırımsızlık ve Dünya'nın Tepkisi

Açıkalın, dünya genelinde Gazze'deki katliama karşı sesiz kalındığını belirtti. "Türkiye dışında, herhangi bir ülkenin net bir tavır aldığını görmek zor. Batı dünyası ve küresel aktörler, insani yardım konusunda harekete geçmiyor" dedi.

Her ülkenin bu konuda farklı söylemleri olduğunu ifade eden Açıkalın, "Batı'nın başkentlerinde Filistin destek mitinglerinin arttığını görüyoruz. ABD'de yaklaşan bir seçim var. ABD, bu savaşın sponsoru olarak anılmak istemiyor gibi görünüyor. Fransa'nın da kendi içinde toplumsal sorunları var. Dolayısıyla her ülkenin kendine özgü çıkarları ve öncelikleri bulunuyor. Ancak kimse İsrail'in savaş sponsoru olmak istemiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ