Bozcaada’nın ışıl ışıl deniziyle ilgili bir gezi rehberi sunacağız. Bozcaada, Ege Denizi’nde yer alan Türkiye'nin üçüncü büyük adasıdır. İşte sizi bekleyen harika deniz, lezzetli yemekler ve gezilecek yerlerle dolu bir tatil için Bozcaada’ya yolculuğa çıkalım!

Bozcaada’ya Ulaşım

Bozcaada’ya ulaşmak oldukça kolaydır. Çanakkale'den kalkan feribotlarla adaya ulaşabilirsiniz. Feribot seferleri düzenli olarak yapılmaktadır ve yolculuk genellikle yaklaşık 1-2 saat sürer. Ayrıca, Çanakkale’ye otobüs veya araçla gittikten sonra Bozcaada’ya daha kısa bir feribot yolculuğu yapabilirsiniz.

Beşiktaş, 90+7'de galip Beşiktaş, 90+7'de galip

Bozcaada'ya gitmenin birkaç yolu var. Bunlardan ilki ve en yaygın olanı feribotla ulaşımdır. Bu seçeneği tercih ederseniz, Çanakkale'den otobüs veya araba ile Geyikli'ye ulaşabilirsiniz. Geyikli ile Bozcaada arasında Geyikli iskelesinden feribot seferleri bulunmaktadır. Bozcaada'ya düzenli feribot seferleri ile 30 ila 45 dakikada ulaşılabilmektedir. Seyahat etmeyi planladığınız dönem için güncel feribot tarifesini kontrol etmenizi öneririz.

Konaklama Seçenekleri

Bozcaada’da konaklama seçenekleri oldukça çeşitlidir. Adada birçok butik otel, pansiyon ve ev kiralama seçenekleri bulunmaktadır. Denize sıfır konumda olan oteller tercih ederseniz, muhteşem deniz manzarası eşliğinde huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

Plajlar ve Deniz

Bozcaada, berrak ve temiz deniziyle ünlüdür. Adanın çeşitli plajları, kumsalları ve gizli koyları bulunmaktadır. Ayazma Plajı, Habbele Plajı ve Akvaryum Koyu gibi popüler plajlar, güneşin tadını çıkarabileceğiniz ve denizin keyfini sürebileceğiniz ideal mekanlardır.

  • Bozcaada plajları arasında en yoğunu Ayazma Plajı. Çeşitli su sporlarının gerçekleştirilebildiği plaj, günübirlik tesislerin bulunduğu tek koy olma özelliğini taşıyor.
  • Bir başka popüler plaj ise Habbele. İnce kumu ve turkuaz sularıyla dikkat çeken plajda suyun derinleşmeden uzun bir alan boyunca sığ kalması bu konumu çocuklu aileler için ideal kılıyor.
  • Akvarum Koyu, adanın kuzeybatısında yer alıyor. Sakin ve dingin bir atmosferde serin suların keyfini çıkarmayı tercih edenlerdenseniz burası tam size göre! Ayrıca burada dalış gibi su altı aktivitelerine katılabilir, deniz altının renkli dünyasını da keşfe çıkabilirsiniz.
  • Huzurlu bir atmosfer vadeden bir başka konum ise Beylik Koyu. Bozcaada’nın güneybatısında yer alan koy, etrafındaki doğal bitki örtüsü ve yeşillikleriyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Beylik Koyu’nu diğerlerinden ayıran özellik ise 2015 yılında burada karaya oturan Mercy God isimli kuru yük gemisinin deniz turizmine adapte edilerek ilginç bir manzara yaratması.
  • Sulubahçe Plajı ise konumu itibarıyla özellikle günübirlik tatilciler tarafından tercih ediliyor.

Lezzet Durakları

Bozcaada, yerel lezzetleriyle de ünlüdür. Ada mutfağı, zeytinyağlılar, deniz ürünleri ve üzüm bağlarından elde edilen şaraplarıyla meşhurdur. Ada sokaklarında dolaşırken, yöresel lezzetleri deneyebileceğiniz restoran ve kafeleri keşfetmek için bir mola vermelisiniz.

Bozcaada’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Bozcaada, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de dikkat çekmektedir. Ada merkezinde yer alan Bozcaada Kalesi, Osmanlı dönemine ait bir yapıdır ve mutlaka ziyaret etmeniz gereken önemli bir noktadır. Ayrıca, adada yer alan kiliseler, müzeler ve şarap imalathaneleri de keşfedilmeyi bekleyen diğer yerler arasında yer almaktadır.

Bozcaada Kalesi

Adanın merkezinde ilk göze çarpan Bozcaada Kalesi'dir. Tarihi kalenin tam olarak ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği bilinmese de Helenistik dönemden itibaren kullanıldığı, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli tadilatlar geçirdiği biliniyor. Günümüze kadar iyi korunarak gelen kalenin, stratejik konumu nedeniyle denizden gelebilecek saldırılara karşı korunma amacıyla inşa edildiği tahmin ediliyor. Kale ilk olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde Türkler tarafından ele geçirilmiş ve içine bir cami inşa edilmiştir. Günümüzde tarihi yapılar, kiliseler, sarnıçlar ve bir müzeyi barındıran Bozcaada Kalesi, her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Turistler için önemli bir turistik cazibe merkezidir ve festivaller sırasında konserler de düzenlenmektedir.

Bozcaada Kalesi

Ayazma Manastırı

Ayazma Manastırı tarihi ve dini bir öneme sahiptir. Bozcaada'nın güney kesiminde yer alan manastır, 1734 yılında Monalaki Manolidis tarafından Aya Paraskevi adına yaptırılmıştır. Ayazma adı, kutsal bir su kaynağı olarak kabul edilmesinden ve manastırın yanında bulunan doğal su kaynaklarından gelmektedir. Ayazma Manastırı'nda bir çeşme, çınar ağaçları, bir manastır ve tek katlı 2 bina bulunmaktadır. Adanın tarihi ve dini mirasını keşfetmek isteyenler için önemli bir durak olan manastır, Rumlar tarafından 16 Temmuz'da kutlanan Hagia Paraskevi gibi özel günlerde de ibadete açılıyor.

Polente Feneri

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi, Bozcaada'nın belki de en önemli dini yapısı! Ada tarihi ve kültüründe özel bir yeri olan ibadethanenin tam adı Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'dir. Rum Mahallesi'nde yer alan bu zarif kilise 1869 yılında inşa edilmiş. Muhteşem mimarisi ve dikkat çekici detaylarıyla ziyaretçilerini büyüleyen kilisenin tarihi antik çağlara kadar uzanıyor, bu nedenle adada kiliseyle ilgili çeşitli tarihi hikâyeler bulunuyor. Kilisenin içinde duvar resimleri ve fresklerle süslenmiş kutsal alanlar bulunuyor. Bozcaada'da ibadete açık tek kilise olan Meryem Ana Kilisesi, sadece Pazar sabahları ziyarete açık.

Meryem Ana Kilisesi-1

Polente Feneri

Bozcaada'nın batısında yer alan Polente, tarihi bir deniz feneridir. Denizcilerin ve ada sakinlerinin yollarını bulmalarına yardımcı olan fener, gün batımını izlemek için de ideal. Gün batımında bu özel noktada olmak, muhteşem bir manzara eşliğinde romantik anlar yaşamak anlamına geliyor. Manzarasıyla kalpleri çalan feneri ziyaret etmek için merkezden özel aracınızı alabileceğiniz gibi belirli saatlerde geçen minibüsleri de kullanabilirsiniz.

Polente Feneri

Kaynak: HABER MERKEZİ