İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), gıda iş kolunda yaşanan iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, 2013 yılından bu yana en az 407 işçi çalışırken hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin en sık görülen nedenleri arasında ezilme, trafik kazaları ve yüksekten düşme yer alıyor.
En Çok 30-49 Yaş Arası İşçiler Hayatını Kaybetti
İSİG raporu, gıda iş kolunda hayatını kaybeden işçilerin yaş dağılımını da ortaya koydu. Buna göre, en çok ölüm 30-49 yaş aralığında gerçekleşti. Bu yaş grubunda 174 işçi hayatını kaybetti. Ayrıca 14 yaş ve altı 7 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 17 çocuk/genç işçi de hayatını kaybedenler arasında.
Ölümlerin Yüzde 92'si Erkek İşçiler
Rapora göre, gıda iş kolunda yaşanan iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yüzde 92'sini erkek işçiler oluşturuyor. Bu durum, sektördeki cinsiyet eşitsizliğini ve erkek işçilerin daha riskli işlerde çalıştırıldığını gösteriyor.
Sendikasız İşçiler Daha Fazla Risk Altında
İSİG, gıda iş kolunda ölen işçilerin yüzde 97'sinin sendikasız olduğunu açıkladı. Bu veri, sendikalı olmanın işçi sağlığı ve güvenliği açısından önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Polonez İşçileri Direnişte
Raporda, işlenmiş gıda üretimi yapan Polonez fabrikasında işten çıkarılan 135 işçinin direnişine de yer verildi. İşçilerin sendikal haklarını kullanmak istedikleri için işten çıkarıldıkları belirtildi.