Devlet televizyonunun aktardığına göre Raisi, "İran, Filistin ulusunun meşru savunmasını desteklemektedir" dedi ve ekledi: "Siyonist rejim (İsrail) ve destekçileri bölgedeki ulusların güvenliğini tehlikeye atmaktan sorumludur ve bu konuda sorumlu tutulmalıdırlar."

Pazar günü erken saatlerde, devlet medyası Raisi'nin Filistinli militan gruplar Hamas ve İslami Cihad liderleriyle görüştüğünü duyurdu. Habere göre Raisi, İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad El Nakhalah ve Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin'deki gelişmeleri ele aldı.

İsrail-Filistin Çatışması

İsrail hükümeti son on yılın en şiddetli çatışmalarından birinde 600'den fazla İsrailli'nin öldüğünü ve Hamas'ın 100'den fazla kişiyi rehin aldığını açıkladı. Gazze tarafında ise en az 313 kişinin öldüğü bildirildi.

İran, Filistinlilerin saldırısını "gurur verici bir operasyon" ve "büyük bir zafer" olarak selamladı. İran Dini Lideri Ali Hamaney'in üst düzey danışmanlarından Ali Ekber Velayeti, "Siyonist rejimin çöküşünü kolaylaştıracak ve hızlandıracak olan bu muzaffer operasyon, Siyonist rejimin yaklaşan yıkımını vaat ediyor" dedi.

Velayeti, Hamas ve İslami Cihad'a gönderdiği mektupta "Bölgedeki tüm uzlaşmacılara ciddi bir uyarı niteliği taşıyan bu büyük ve stratejik zaferi kutluyorum" dedi.

İran'ın Filistin Politikası

İslam Cumhuriyeti, Haziran ayında Hamas ve İslami Cihad liderleriyle görüşmelere ev sahipliği yapmıştı. Raisi, o dönemde İsrail'in "genç Filistinlileri işgal altındaki toprakları kurtarmaktan (vazgeçirmek) için" daha fazla Arap ve Müslüman ülkeyle ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Halkın Desteği

Cumartesi günü İran'ın büyük şehirlerinde toplanan yüzlerce kişi, Filistin bayrağı ve General Kasım Süleymani'nin resimleriyle İsrail'e karşı gösteriler düzenledi. Tahran'da "El Aksa Seli" operasyonunu kutlayan büyük reklam panoları kuruldu ve bunlardan birinde "büyük kurtuluş operasyonu başladı" yazıyordu.

Resmi IRNA haber ajansının aktardığı görüntülere göre, bazı şehirlerdeki kalabalıklar havai fişekler patlatıp İsrail bayraklarını yakarken, Filistin renklerini taşıyan diğerleri sokaklara döküldü ve sürücüler sevinç içinde korna çaldı.

İran, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İsrail'i tanımıyor ve Filistin davasına verdiği desteği dış politikasının merkezine yerleştirmiş durumda.

İki hükümet yıllardır bir gölge savaşına girmiş, İran İsrail'i nükleer programını hedef alan sabotaj saldırıları ve suikastlarla suçlamıştır. Ayrıca ABD ve İsrail, İran'ı Körfez'deki ABD kuvvetlerine ve İsrail bağlantılı gemilere saldırmakla da suçlamıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ