Murat Ervin/Özel - İzmir'de bir oda ve bir salondan oluşan 50 metrekarelik evin bile 1 milyon liradan satılıyor olması nedeniyle vatandaşlar konut alamaz hale geldi. Tamamlanan inşaatlar satılamadığı için başlanacak yeni projelere de finansman bulunamıyor. İnşaat sektörünün durgunluk yaşadığı bir dönemde asgari ücretin de 8 bin 506 TL'ye çıkarılmasının sektörü derin yaralar açacağını söyleyen İzmir Ticaret Odası önceki dönem meclis üyesi ve inşaat mühendisi Levent Bendeş, asgari ücretin işverene maliyetinin 11 bin 760 TL olduğunu söyledi. 

NİTELİKLİ İŞSİZLER ORDUSU
Mimarlık ve mühendislik ofisinde çalışan bir mimarın asgari ücretin çok az üstünde maaş aldığına dikkat çeken Bendeş, “Söz konusu 1 personelin bize maliyeti 15-16 bin TL'yi buluyor. Mimarın yanında bir de mühendis çalıştırıyorsanız sadece 2 personelinize yapacağınız harcama 30-32 bin TL'yi buluyor. Ofisin kirası ile sabit giderleri düşünürseniz her ay 45-50 bin TL'lik bir harcamanız oluyor. Fakat inşaat işleri durduğu için bu gideri karşılayacak gelirimiz yok” dedi. Konut fiyatlarının da önümüzdeki günlerde hızla yükseleceğinin söyleyen Bendeş, “Örneğin şu anda 1 milyon TL'ye yapılan bir dairenin yapım maliyeti asgari ücrete gelen zamdan dolayı bir sonrakinde yaklaşık 1.3 milyon TL'ye yükselecek. Çünkü ortalama bir ustanın günlük ücreti 500-600 TL civarında. Amaleler de 400 TL alıyor. Asgari ücretin artmasıyla bu işçiler yüzde 55 oranında artış isteyecek. Giderler artıp gelirler azalınca hem genel işsizlik, hem de nitelikli işsizlik fırlayacak” diye konuştu. 

'7-8 GÜN İÇİNDE...'
Asgari ücretin yeni yıldan itibaren geçerli olacağını hatırlatan Bendeş şunları söyledi: “İşverenler personel çıkarmak zorunda. Bunu da yeni yıla bırakmak istemiyor. Çünkü yılbaşından sonra çalışanına yüzde 55 daha fazla tazminat ve ihbar ödemek zorunda. Bunu ödememek için de yılbaşından önce işçi çıkarmaları oldukça artacaktır. Çevremde görüştüğüm mimarlık, mühendislik ve yapı denetim firmalarındaki arkadaşlar yılbaşına kadar eleman çıkaracaklarını bana söyledi. Asgari ücrete yüzde 55 zam yapıldı ama biz bunu maalesef maliyetlere yansıtamıyoruz. Yansıttığımız zaman müteahhit işi vermiyor. Özetle yılbaşına kadar mimarlık, mühendislik ve yapı denetim firmaları önce işçi çıkarak ardından da bürolar hızla kapanmaya başlayacak. Yapılacak inşaatların da maliyeti artacağı için konut fiyatları daha da yükselecek.” 


'LOKOMOTİFİN FRENİ PATLADI'
Üretim yapmamaktan kaynaklı hataların acısının çıkmaya başladığını sözlerine ekleyen Bendeş, iktidarın lokomotif sektör olarak gördüğü inşaatın şu anda freni patlamış vaziyette hızla uçuruma doğru ilerlediğini aktardı. Bendeş, “TMMOB Yönetim Kurulu da yaptığı toplantının ardından 2023 yılı, işe ilk bildirgesinde baz alınacak mühendis, mimar ve şehir plancısı asgari ücretini brüt 17 bin 500 TL olarak belirledi. Hepimizin işi çok zor” dedi.



GÜNDE 1'DEN HAFTADA 1'E
Emre İlalan (İZTO Meclis Üyesi): İnşaat sektörü yaklaşık 250 alt sektörü kalkındırıyor. Biz de Yenişehir Gıda Çarşısı'nda inşaat sektörüne yönelik çalışıyoruz. Burada da işler tamamen durdu. Zaten ürünlerin fiyatını kimse belirleyemiyor. Alım gücü düştü; vadeli satışlar bitti. Kapkara bir tünelin içine girdik, nereden nasıl çıkabiliriz bilen yok. Yenişehir Ticaret Merkezi'nde 3 bin 30 firmada 125 bin civarında çalışan var. Günde yaklaşık 300 bin kişi burayı ziyaret ediyor. İnşaat sektörünün artan maliyetler ve öngörülmezlik nedeniyle durması, tüm bu merkezin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakır. Geçtiğimiz yıl günde 1 inşaat firmasına malzeme verirken şimdi bu sayı haftada 1'e düştü. Yılbaşından önce inşaat alt sektörü olarak bizlerden de yoğun bir işçi çıkışı olacağını düşünüyorum.

Editör: Yusuf Tomruk