Geçtiğimiz yıl kazandığı tarihi şampiyonluklarla Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdıran Filenin Sultanları, 2025 Voleybol Milletler Ligi'nin (VNL) ikinci haftasında, kendi evi ve seyircisi önünde parkeye çıkmaya hazırlanıyor. İstanbul'da, Dominik Cumhuriyeti, Kanada, Güney Kore ve Brezilya gibi zorlu rakiplerle karşılaşacak olan A Milli Takımımızda, hedef yine tüm maçları kazanarak finallere giden yolda emin adımlarla ilerlemek. Ancak, bu kritik etap öncesinde açıklanan milli takım kadrosu, taraftarlar arasında hem bir sevinç dalgası hem de bir şaşkınlık yarattı. Sevinç, Kübalı asıllı süperstarımız Melissa Vargas'ın takıma dönmesiyle yaşanırken, şaşkınlığın nedeni ise, ilk haftanın başarılı isimlerinden Alexia Carutasu ve takımın vazgeçilmezlerinden biri olan smaçör İlkin Aydın'ın İstanbul etabında yer almayacak olmasıydı. Bu kararlar, "İlkin ve Alexia neden kadroda yok?" sorusunu gündemin zirvesine taşıdı.

Al-Hilal CEO’sundan Osimhen açıklaması!
Al-Hilal CEO’sundan Osimhen açıklaması!
İçeriği Görüntüle

Sakatlık şoku: ilkin aydın neden yok?

A Milli Takım'ın ve Galatasaray'ın başarılı smaçörü İlkin Aydın'ın İstanbul etabında kadroda olmamasının nedeni, yaşadığı talihsiz bir sağlık sorunu. Takımın neşe kaynağı, savunmadaki hırsı ve kritik anlarda aldığı sorumlulukla taraftarların sevgilisi haline gelen İlkin Aydın, dizinden küçük bir cerrahi operasyon geçirdi. Bu operasyonun, oyuncunun uzun vadeli sağlığını korumak ve ileride daha ciddi bir soruna yol açmasını engellemek amacıyla yapıldığı öğrenildi.

Milli takım teknik heyeti ve sağlık ekibi, VNL gibi uzun ve yıpratıcı bir turnuvanın henüz başındayken, İlkin'in sağlığını riske atmamak adına, oyuncunun İstanbul etabında dinlendirilmesine karar verdi. Bu, tamamen bir tedbir ve koruma amaçlı bir karar. İlkin'in, tam olarak iyileşmesi ve yüzde yüz hazır hale gelmesi için kendisine özel bir rehabilitasyon ve dinlenme programı uygulanacak. Başantrenör Daniele Santarelli ve ekibinin, oyuncu sağlığını her zaman birinci planda tutan anlayışı, bu kararın alınmasındaki en önemli faktör oldu. İlkin Aydın'ın, turnuvanın Hollanda'da oynanacak olan 3. hafta etabına yetişme ihtimali bulunsa da, bu konuda aceleci davranılmayacağı ve oyuncunun tam olarak hazır olmadan parkeye sürülmeyeceği belirtiliyor.

Stratejik hamle: vargas dönüyor, carutasu dinleniyor

Kadrodaki bir diğer önemli değişiklik ise, pasör çaprazı pozisyonunda yaşandı. Turnuvanın Çin'de oynanan ilk hafta maçlarında, Melissa Vargas'ın yokluğunda milli takım formasıyla ilk kez sahaya çıkan ve sergilediği etkileyici performansla tüm otoritelerden tam not alan Alexia Carutasu'nun İstanbul etabında kadroda olmaması, ilk başta bir şaşkınlık yarattı. Ancak bu kararın ardında, bir sakatlık veya performans düşüklüğü değil, tam aksine, başantrenör Daniele Santarelli'nin yaptığı ince bir "stratejik rotasyon" hamlesi yatıyor.

Bu rotasyonun en temel nedeni, "voleybolun süperstarı" olarak kabul edilen Melissa Vargas'ın, kulüp sezonunu tamamlayarak milli takıma katılması. Pasör çaprazı pozisyonunda dünyanın en iyilerinden biri olan Vargas'ın takıma dönmesiyle birlikte, Santarelli, bu pozisyondaki bir diğer önemli silahı olan Carutasu'yu dinlendirmeyi tercih etti. VNL gibi uzun ve yoğun bir maratonda, tüm oyuncuları fiziksel ve zihinsel olarak taze tutmak, özellikle ana hedef olan Dünya Şampiyonası öncesinde büyük bir önem taşıyor. Alexia Carutasu'nun ilk haftadaki performansı, kendisinin sadece bir alternatif değil, aynı zamanda milli takım için ne kadar değerli bir silah olduğunu da kanıtladı. Santarelli, bu hamleyle hem Vargas'ı yeniden takıma monte etmeyi hem de Carutasu'yu ilerleyen zorlu etaplar ve daha da önemlisi, yaz sonunda oynanacak olan Dünya Şampiyonası için dinlenmiş ve hazır bir şekilde elinin altında tutmayı hedefliyor. Carutasu'nun, VNL'nin 3. etabında veya finallerde yeniden kadroya dahil edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul etabının yeni kadrosu: sultanlar kimlerle sahada olacak?

İlkin Aydın ve Alexia Carutasu'nun yokluğunda, Filenin Sultanları'nın İstanbul'da parkeye çıkacağı 14 kişilik kadro da netleşti. Kaptan Eda Erdem Dündar'ın yokluğunda, tecrübeli isimlerle genç yıldızları bir araya getiren kadro, yine her pozisyonda güçlü alternatiflere sahip.

VNL 2. Hafta Kadrosu:

  • Pasörler: Elif Şahin, Cansu Özbay

  • Pasör Çaprazı: Melissa Vargas

  • Smaçörler: Hande Baladın, Meliha Diken, Ebrar Karakurt, Saliha Şahin, Yaprak Erkek

  • Orta Oyuncular: Zehra Güneş, Aslı Kalaç, Beyza Arıcı, Deniz Uyanık

  • Liberolar: Simge Aköz, Gizem Örge

Kadroya bakıldığında, smaçör pozisyonunda İlkin'in yokluğuna rağmen Hande, Meliha, Saliha ve Yaprak gibi tecrübeli ve formda isimlerin yanı sıra, bu pozisyonda da görev yapabilen Ebrar Karakurt'un varlığı, Santarelli'nin elini güçlendiriyor. Pasör çaprazında Vargas'ın dönüşü, takımın hücum gücünü zirveye taşıyacak en önemli faktör. Orta oyuncu rotasyonunda Zehra ve Aslı'nın liderliğinde, Beyza ve Deniz gibi isimler de göreve hazır beklerken, liberoda Simge ve Gizem'in oluşturduğu müthiş uyum, takım savunmasının sigortası olmaya devam edecek.

Uzun maratonda hedef dünya şampiyonası

Milli takım teknik heyetinin bu kadro tercihleri, bize bir kez daha şunu gösteriyor ki, VNL her ne kadar prestijli ve önemli bir turnuva olsa da, bu yazın asıl ve nihai hedefi, Dünya Şampiyonası'nda kürsünün en tepesine çıkmak. İtalyan başantrenör Daniele Santarelli, geniş ve yetenekli oyuncu havuzunu, bu uzun maratonda en verimli şekilde kullanmayı hedefliyor.

Bu strateji, bir yandan tüm oyuncuları sezon boyunca fiziksel olarak zinde tutmayı, diğer yandan da farklı oyuncu gruplarını bir arada oynatarak, olası sakatlıklar veya form düşüklüklerine karşı "B planları" oluşturmayı amaçlıyor. İlkin Aydın'ın sakatlığı nedeniyle dinlendirilmesi ve Alexia Carutasu'nun, Vargas'ın dönüşüyle rotasyona tabi tutulması, bu büyük stratejinin birer parçası. Santarelli, her oyuncusunun değerini biliyor ve onları, en çok ihtiyaç duyacağı an olan Dünya Şampiyonası'nda, en taze ve en formda şekilde sahaya sürmek istiyor.

Filenin Sultanları için İstanbul etabı, hem taraftarıyla yeniden buluşma hem de zorlu rakipler karşısında gücünü test etme açısından kritik bir viraj olacak. Kadrodaki eksiklere rağmen, bu takımın hedefi, İstanbul'dan dörtte dört galibiyetle ayrılarak, şampiyonluk yolundaki iddiasını bir kez daha tüm dünyaya göstermek.

Kaynak: HABER MERKEZİ