MERT YASİN ALPDÜNDAR- İklim krizi özellikle Ege Bölgesi’nde yetişen ürünlerin üretiminde ciddi sorunlara sebep oldu. İzmir ve Ege Bölgesi’nde incir üretiminde yaşanan sorunlardan kaynaklı üretimde düşüşler yaşanmış hatta Güzelbahçe’de her yıl düzenlenen Peyamlı Bardacık Festivali iptal edilmişti. İncirin ardından üzüm üretiminde de iklim değişikliğinden kaynaklı olarak üretimde büyük düşüşler oldu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, Şubat aylarındaki dolu ve yaz aylarının başlarındaki yağışlardan kaynaklı üzüm üretiminin olumsuz etkilendiğinizi söylerken, üzüm üretiminde toplamda yüzde 30’lara varan düşüş beklediğini ifade etti. Kavacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan ise, Kavacık’ta üretimin yüzde 60-70 oranında düştüğünü, Tarım İl Müdürlüklerinin üreticiye destek vermesi gerektiğini belirtti. 


‘EN ÇOK ZARAR VEREN HASTALIK VE ZARARLILAR’

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, iklim nedeniyle büyük sıkıntıların yaşandığının altını çizerken, “ Üzüm uyanmadan önce yani Şubat ve Mart aylarında aşırı yağışlar ve dolu zararına uğradı. Bu belkenmeyen bir durumdu ve fiziki zararlara neden oldu. Onun ardından yaz aylarının başında da yağışlar sürdü. Bir sıcak bir yağışlı hava oluştu. Bu nem ve sıcak ise hastalıkların ve zararlıların çoğalması için bir ortam oluşturuyor. Maalesef bağcılar bu durumdan çok etkilendi. İlaçlamayla bile yetişemez oldu. Zaten fiziksel olarak ürün azalmıştı. Bir de bu durumlar neticesinde üründe kalitede düşme ve azalmalar oldu. Sıcaktan da kuruma ve yanıklar oluştu. Yani bu senenin sıkıntılarının başında iklimin zararları geliyor.” ifadelerini kullandı. 

‘YÜZDE 30’LARA VARAN DÜŞÜŞ BEKLİYORUM’

Çakıcı, her sene olumsuzlukların yaşandığını ama bu sene daha yoğun olduğunu vurgularken, “Her sene mutlaka bu tür sıkıntılar oluşur yalnız bu sene maalesef çok daha yoğun. Düşüş konusunda direkt olarak bir veri şu anlık elimizde yok yalnız bana kalırsa yüzde 30’lara varan düşüş vardır. Tabii bu benim tahminim. Bölgeden bölgeye değişken bir durum çünkü. Bölgeden bölgeye daha fazla veyahut daha az olmuştur.”  diye konuştu.

‘ZEYTİN DE ETKİLENDİ’ 

Bu sene bütün meyvelerin iklimden etkilendiğini ama incir, üzüm gibi bölgesel ağırlıklı ürünlerin üretiminde daha büyük olumsuzluklar yaşandığını belirten Çakıcı, “İncir bölgesel bir üründür. Bağlardan daha fazla etkileniyor. Çatlamalar, ürün bozuklukları ile çok karşılaştık. İklimden çok daha fazla etkileniyor. İncirden sonra en çok etkilenen ürünlerden biri üzüm diğeri ise zeytin. Zeytinyağı üretiminde de düşüş olacak ve fiyatları artacaktır.” dedi. 

KAVACIK ÜZÜMÜNDE YÜZDE 70’LERE VARAN DÜŞÜŞ

İzmir’in tescilli ürünü ‘Kavacık Üzümü’ de iklimden etkilendi. İzmir’in merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Kavacık Mahallesi’nde üretilen Kavacık Üzümü üretiminde yüzde 60 ile 70 arasında düşüş yaşandığı bilgisini veren Kavacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan, “Bu daha öncesinden farkedilmişti. Ama özellikle Tarım İl Müdürlüğü’nün bizi yönlendirmesi zayıf oluyor. Üreticiyi bilgilendirmesi gerekiyordu ama böyle bir bilgilendirme yapılmadı. Haziran sonunda iki gün yağmur yağdı. Bu yağmur çoktan ısınmış olan toprağa yayılınca sorunlar ortaya çıktı. O zaman ürünler daha tane şeklindeydi ve yağmur ürünü toprağın dibine silkeledi. Kalanları ise kurudu” diye söyledi. 

nurten-ozkan

Dolar, Euro ve Altında haftalık görünüm: Dolar ve Euro geriledi, Altın yükseldi Dolar, Euro ve Altında haftalık görünüm: Dolar ve Euro geriledi, Altın yükseldi

‘BİZE DESTEK OLMALILAR’

“Buharlaşma olmadan üretici üzümün en çok sevdiği ve zararsız ilaç olan göktaş kullanmış olsaydı eğer üreticinin yüzde 40 zararı olurdu.” diyerek sözlerine devam eden Özkan,  “Göktaş kullananlar var, bunların zararı dediğimiz oranlarda ama kullanmamış olanların üretiminde yüzde 80 düşüş oldu. Hatta bazılarının bağları tamamen kurudu. Biz kooperatif olarak destek olmaya çalışıyoruz ama ne kadar olabiliriz ki? Sezon öncesi ilçe belediyesinden göktaşı ve gübre desteği aldık. Bunu ilçe belediyeleri yapabiliyor. Biz Tarım İl Müdürlüğü’nden de bu desteği bekliyoruz. Üzüm varlığının devam etmesi için bize destek olmalılar. Çünkü gerçekten desteğe ihtiyacımız var. Hiç ürün alamayan insanlar seneye nasıl hazırlık yapacaklar?” dedi. 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR