Hükümet tarafından alınan tedbirler ve yeni bir uygulama ile sıfır araç pazarında bolluk yaşanırken ikinci el araç piyasasında büyük bir değişiklik bekleniyor. Bu değişiklik, "yediemin otoparklarında bulunan araçların ihale yoluyla satılması" uygulamasının 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi ile gerçekleşecek. Yeni uygulama, ikinci el araç piyasasında önemli bir dönüşüme neden olacak.

Yedieminlerdeki hacizli araçlar, yarın ihaleyle satışa çıkıyor

Otomotiv pazarı son yıllarda ilk kez daraldı! Otomotiv pazarı son yıllarda ilk kez daraldı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uzun bir süredir haciz nedeniyle yediemin otoparklarında bulunan araçların 1 Kasım 2023 tarihinde satışa çıkacağını duyurmuştu. Türkiye genelindeki yediemin otoparklarında 2.2 milyon adet hacizli araç bulunsa da sadece şartlara uyan ve ihale ile satılacak olan araç sayısı, yaklaşık bir milyon civarında. Bu bir milyon araçtan 300 bini, 20 yaşın üstünde ve yaşlı durumda. Geriye kalan 700 bin araç ise satılabilir durumda bulunuyor.

Fiyatlarda büyük düşüş bekleniyor

Bu 700 bin aracın içinde 200 bini, beş yaşın altında yani nispeten genç araçlar. Bu durum, ikinci el araç pazarına yaklaşık 700 bin yeni aracın gireceği anlamına geliyor. İnternet üzerinde satışta olan toplam bir milyon ikinci el otomobil bulunduğu düşünülürse piyasaya bu kadar fazla aracın girmesi, fiyatlar üzerinde ciddi bir düşüşe neden olacak gibi görünüyor. Ayrıca yapılacak olan ihalelerde araçların piyasa fiyatının yüzde 10-15 altında satılması bekleniyor.

Vergi tahsilatı artacak

Bu yeni düzenleme ile hurda araçların değerlendirilmesi ve kullanılabilir durumdaki araçların satışı sağlanacak. Böylece devlet, icraya verilen araçların üzerinde biriken yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni tahsil etme fırsatı bulacak. Aynı zamanda piyasadaki hareketlilik sayesinde yastık altında biriken tasarruflar ekonomiye kazandırılacak, oto sanayi sektörü de tamir, bakım ve yedek parça talebi ile canlanacak.

İhaleler, Uyap e-Satış platformu üzerinden yapılacak

Araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor. Bu ihalelere katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ihaleye konu olan mal için belirlenen tutarı teminat olarak yatırmak yeterli olacak. Araç satın alınmazsa bu teminatlar iade edilebilecek. Satın alındığında ise ödemeler, kanun gereği gerçekleştirilerek devir işlemi gerçekleşecek.

Sektör temsilcileri, fiyatların yüzde 30 düşeceğini söylüyor

Sektör temsilcileri, 700 bin ikinci el otomobilin piyasaya gireceğini ve ikinci el araç fiyatlarının yüzde 30 düşeceğini öngörüyor. Ayrıca ihale ile satılacak araçların piyasa fiyatının altında olacağı ifade ediliyor.

Araç detayları hakkında bilgi verilmeyecek

Yedieminlerde bulunan ve çevrimiçi ihale ile satışa sunulan araçların detayları hakkında bilgi verilmeyecek. Örneğin araçların değişen/boya bilgileri, mekanik veya elektronik arızaları gibi detaylar tespit edilemeyeceğinden alıcıların satış sonrası mutlaka bir uzmana başvurması gerekecek. Bu bilinmezlik nedeniyle satılan araçların fiyatlarının piyasa şartlarına göre daha düşük olması bekleniyor.

1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, yeni düzenlemeyi açıklarken yedieminlerde bulunan ve hukuken artık muhafazasına gerek kalmamış malların kamunun ve tarafların menfaatleri gözetilerek tasfiyesine dair uygulamanın 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla hayata geçirileceğini belirtti. Bu düzenleme, hem hurda araçların değerlendirilmesine hem de kullanılabilir durumda olan araçların satışına olanak sağlayacak. Ayrıca devir işlemi ile yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatı da artacak.

Dolayısıyla 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek bu düzenleme, ikinci el araç pazarında büyük bir değişikliğe neden olacak gibi görünüyor. Araç alıcıları için yeni fırsatlar sunarken piyasadaki araç fiyatlarında da düşüş olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ