Türkiye'nin yıllık 254 milyar dolarlık ihracatının büyük bir bölümünü gerçekleştiren dahilde işleme izin belgelerine yönelik önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Dahilde işleme izin belgeleri, ihracatçılara gümrük muafiyetli ithalat yapma olanağı tanırken, küresel resesyon nedeniyle ihracatçılara ek süre fırsatı sundu.

Yeni Düzenlemeye Göre Ek Süre Verilecek

11 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2020 ile 11 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgeleri için 6 ay içinde Ticaret Bakanlığı'na müracaatta bulunulması şartıyla ek süre verileceği belirtiliyor. Ek süre, belgenin orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere verilecek.

EPDK, bazı akaryakıt depolama tesisleri için tarife değişikliğine gitti EPDK, bazı akaryakıt depolama tesisleri için tarife değişikliğine gitti

İhracatçılar Desteği Olumlu Karşılıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta ihracatçıların reeskont kredilerindeki yüksek faiz sorununa müdahalesinin ardından, bu yeni düzenlemeyle ihracatçılara bir fırsat daha tanınmış oldu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, küresel resesyonun etkisiyle ihracat taahhütlerini yerine getiremeyen ihracatçılara verilen bu ek sürenin olumlu bir adım olduğunu belirtti. Dahilde İşleme İzin Belgesi'nin Türkiye'deki ihracatçılara önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Eskinazi, bu düzenlemenin hem ihracatın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağını hem de ihracatçı firmaların küresel ekonomik kriz nedeniyle ceza almalarının önüne geçeceğini vurguladı.

Türkiye'nin 2026 yılı sonu için hedeflediği 302,2 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşma yolunda bu tür desteklerin oldukça kıymetli olduğunu belirten Eskinazi, Türk ihracatçılarının motivasyonunu artırdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: BÜLTEN