ÖMER CEYLAN- İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) gazeteci-yazar üyelerini tanıtmak amacıyla başladığı ‘İzmir Gazeteciler Cemiyeti Kitap İmza Günleri’nin’ ikincisini gerçekleştirdi. Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bulunan İGC Uluslararası Basın Merkezi’nde yapılan imza gününe deneyimli gazeteci Türey Köse, İZ Gazete Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve Hürriyet Ege Ekonomi Müdürü ve Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şube Başkan Yardımcısı Mete Tamer Omur, kitaplarını tanıttı.  Türey Köse, ‘Yargılı İnfazlar’, ‘Edebiyat Parçalayan Nutuklar’ ve ‘Keşke’siz Bir Kadın’ adlı eserlerini tanıttı. Ümit Kartal, ‘Ahraz’ ve ‘Dünya Döner De Devran Dönmez Mi?’ adlı kitaplarının ortaya çıkış serüvenini gazetecilerle paylaşırken, Mete Tamer Omur ise ‘Hayatım Maraton-Salih Esen’ adlı eserini tanıttı. İmza gününe İGC Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Gappi, İGC Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, İGC Yönetim Kurulu üyesi Esat Erçetingöz ve gazeteciler katıldı. Söyleşi sonunda gazeteci – yazarlar kitaplarını imzaladı.

Buse Naz Çakıroğlu 3. kez Avrupa Şampiyonu Buse Naz Çakıroğlu 3. kez Avrupa Şampiyonu

İMZA GÜNLERİNİN İKİNCİSİ DÜZENLENDİ

İmza günü buluşmasının açılış konuşmasını Esat Erçetingöz yaptı. Erçetingöz, “Sevgili dostlar. Hepiniz hoş geldiniz. Cemiyetimizin düzenlediği imza günlerinin bu akşam ikincisini yapıyoruz. Gazeteci-yazarlarla, okuyucuların buluşmasını önemsiyor ve devamını getirmeyi arzuluyoruz” ifadelerini kullandı. Erçetingöz’ün konuşmasının ardından gazeteci-yazarlar Ümit Kartal, Türey Köse ve Mete Tamer Omur’un katıldığı söyleşi başladı.

‘ATİLA İLHAN’I BİLDİĞİM İÇİN STAJA KABUL EDİLDİM’

Söyleşinin ilk konuşan yazarı Türey Köse oldu. Mesleğe nasıl başladığını anlatan Köse, “Ege Üniversitesi Basın Yayın Meslek Yüksekokulu üçüncü sınıfındayken Cumhuriyet Gazetesi’nin kapısını çaldı. Hikmet Çetinkaya’ya staj yapmak istediğimi söyledim. Orada aramızda çok hoş bir diyalog geçti. Bana, ‘Atila İlhan’ı biliyorsun değil mi?’ diye sordu. Ben de ‘Ben şiir severim. Atila İlhan’ı biliyorum’ dedim. Atila İlhan’ı bildiğim için staja kabul edildim” ifadelerini kullandı. Stajyer olarak girdiği Cumhuriyet Gazetesi’nden emekli olduğu bilgisini de veren Köse, 33 yıl boyunca Cumhuriyet Gazetesi’nde çalıştığını söyledi.

İLK KİTABI YARGIDA İNFAZLAR

Kitapları hakkında bilgi veren Köse, ilk kitabı olan ‘Yargıda İnfazlar’ eserinin Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve 12 Eylül sonrasında gerçekleşen 50 idama ‘evet’ oyu verenler ile 20 sene sonra ‘idamın kaldırılması’ hakkında konuştuğunu ve bu röportajları kitaplaştırdığını söyledi. İkinci kitabı olan ‘Edebiyat Parçalayan Nutuklar’ eserinin ise 1996 yılında yayınlandı ve halka açılan gizli oturum tutanaklarında dönemin edebiyatçılarının nasıl anıldığının anlatıldığını ifade etti. Üçüncü ve son eseri olan ‘Keşke’siz Bir Kadın-Arzu Okay’ eserinin ise Arzu Okay ile yaptığı söyleşilerin kitaplaştırılmış hali olduğu bilgisini verdi.

‘EDEBİYATLA BAĞIMIZI HİÇ KOPARMADIK’

İZ Gazete Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ise İzmir’e gelme serüveni ve İZ Gazete’nin kuruluş hikayesini paylaştı. Bir gazete kurma fikrinin İzmir’e gelmeden önce kafasında var olan bir düşünce olduğunu paylaşan Kartal, “T24 o zamanlar çok popüler bir haber sitesiydi. Benim de kafamda M35 gibi isimle bir site kurma düşüncesi vardı. İzmir’e geldiğim zaman İZBAN, İZENERJİ ve İZDOĞA gibi isimlerle karşılaştım. İZ Gazete isimli bir belediye gazetesi olduğu düşüncesiyle koşa koşa belediyeye gittim. Kapılarında bulunan yayınlara baktım. Bu isimle bir yayının olmadığını gördüm. O akşam gazeteyi İZ Gazete ismiyle kurmaya karar verdim” diye konuştu. Sekiz yıldır yayın hayatına devam ettiklerini söyleyen Kartal, edebiyatla bağlarını koparmadıklarını ve ‘BİZ Kitap’ yayınevi kurduklarını da dile getirdi.

‘EN DEĞERLİ KİTABIM: AHRAZ’

İlk kitabı Ahraz’ın sendikalaşma hareketine destek olmak için çalışmaya başladığı fabrikadaki işçiler ile yaşadığı hikayeleri anlattığı bilgisini veren Kartal, “O dönemde güya kendimi işçilere adamış bir devrimci kişilikte genç bir insanım ama ilk defa işçilerle bu kadar yakın oldum. Bir taraftan Marksizm'i okurken bir taraftan da gerçek işçiyle tanışıyorsunuz. Gözlemlerimi arkadaşlarımla paylaşıyordum ama birkaç saat sonra sıkılıyorlardı. Ama benim anlatmak istediğim birçok gözlemim vardı. O arada bir sosyal medya hesabı açtım. Boşluk bulduğum zamanlarda o sosyal medya hesabına gözlemlerimi yazıp paylaşıyordum. Sonra bunları öyküleştirebileceğimi fark ettim ve öyküleştirdim. Bu öykü kitabı benim için en değerlisidir” diye söyledi. Dünya Döner De Devran Dönmez Mi? adlı eserinin ise bugüne kadar yazdığı köşe yazılarının derlemesi olduğu bilgisini verdi.

21 YILLIK DENEYİM

Mesleğe, 2003 yılında Dünya Gazetesi’nin bünyesinde bulunan ekonomi dergisinde başladığını anlatan Mete Tamer Omur ise Milliyet, Referans ve Radikal gazetelerinde çalıştı. 2011’den bu yana Hürriyet Ege’de görev yaptığını bilgisini paylaştı. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nde 3 dönem Genel Sekreterlik görevini üstlendiğini ve bu dönemde başkan yardımcısı olarak görev aldığını söyledi.

‘HEPİMİZİN YOL GÖSTERİLMESİNE İHTİYACIMIZ VAR’

Hayatım Maraton-Salih Esen adlı eserinin ortaya çıkış serüvenini de paylaşan Omur, insanlara yol gösterici ve deneyim örneği olması adına Salih Esen ile hayatı içerisindeki deneyimleri paylaştığı nehir söyleşileri kitaplaştırdıklarını dile getirdi. Omur, “Genelden özele giden bir metotla nehir söyleşisi ile yol aldım. Burada da dediğim gibi benim amacım daha fazla insanlara bu deneyimleri aktarmak üzerine olsun. Çünkü bu bir dönem deneyimi. En büyük şey motivasyon. Yani toplum olarak çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Moral olarak zaman zaman sıkıntı var ama hepimizin bir zaman zaman lidere ya da yol gösterilmesine ihtiyacımız var” dedi.



‘GAZETECİLERİN EN ÖNEMLİ ÖDEVİ’

İGC Başkanı Dilek Gappi de söyleşinin ardından bir konuşma yaptı. Gappi etkinliğe katılan yazarlara teşekkür ederek, gazetecilerin kitap yazmasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Gappi, “Gazetecilerin bilgi ve tecrübelerini kitaplaştırması marifet işidir. Bunu gazetecinin en önemli ödevlerinden biri olarak görüyorum” dedi.

Gappi, genç gazetecilere de değinerek, son dönemde gazeteciliğe ilginin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gappi, “Usta-çırak ilişkisi bir süre zayıflamıştı. Bu yüzden gençlerin daha çok iletişimde olması, mesleğine sahip çıkan meslektaşlarını tanıması gerekiyor” diye konuştu.

İzmir basınının bağımsızlığını ve varlığını sürdürmesinin emek veren gazeteciler sayesinde olduğunu hatırlatan Gappi, gazetecilerin birlik ve beraberlik içinde olmalarını istedi.

ÇİÇEKLERLE TEBRİK ETTİLER

Söyleşinin ardından İGC Başkanı Dilek Gappi ve Esat Erçetingöz, gazeteci yazarlara çiçek vererek tebrik ettiler. Yazarlar da kitaplarını imzalayarak meslektaşlarına kitaplarını hediye ettiler.

Kaynak: ÖMER CEYLAN