Balta, kuruluşun 1953'te resmen oluşturulmasına rağmen, resmi yazılarda yer alan atama belgelerinin köklerinin 1914'e kadar uzandığını belirtti.

Vatandaşlara Hizmette Öncü Kurum

Balta, DSİ'nin Türkiye'de yer altı ve yer üstü su kaynaklarını koruyarak vatandaşlara en etkin şekilde hizmet veren bir kurum olduğunu dile getirdi. Ülke genelinde 26 bölge müdürlüğü ve 25 binden fazla personelle hizmet verdiklerini vurguladı.

75 Bin Yıl Önce Yaşamış Bir Neandertal Kadının Yüzü Yeniden Oluşturuldu! 75 Bin Yıl Önce Yaşamış Bir Neandertal Kadının Yüzü Yeniden Oluşturuldu!

İçme Suyu Kapasitesi Arttırılacak

Balta, DSİ'nin halk arasında baraj yapıcı olarak bilindiğini ifade etti. Bununla birlikte içme, kullanma ve sanayi suyu sağlamanın yanı sıra tarımsal sulama, atık su arıtma tesisleri ve hidroelektrik enerji santralleri gibi hizmetler de sunduklarını açıkladı.

Geçmişten Bugüne Hizmetler

Kurumun bugüne kadar inşa ettiği baraj ve göletlerle depolama kapasitesini 183 milyar metreküpe ulaştırdığını belirten Balta, sulama tesisleri aracılığıyla yaklaşık 71 milyon dekarlık alanı sulama suyu ile buluşturduklarını dile getirdi. Ayrıca içme suyu yatırımlarıyla 5,2 milyar metreküp suyu vatandaşların hizmetine sunduklarını ifade etti.

Taşkın Koruma ve Erken Uyarı Sistemleri

DSİ'nin taşkın koruma projeleri kapsamında 10 binden fazla taşkın koruma yapısını inşa ettiklerini belirten Balta, bu sayede 20 milyon dekarlık araziyi taşkınlardan koruduklarını açıkladı. Ayrıca erken uyarı sistemlerini aktive ettiklerini ve bunlardan 322'sini Karadeniz Bölgesi'nde uyguladıklarını belirtti.

DSİ'nin Uluslararası Projeleri ve Hedefler

DSİ'nin dünya çapında "en"lere ve "ilk"lere sahip olduğunu vurgulayan Balta, projeler arasında GAP ve KOP gibi bölgesel projelerin yanı sıra büyük barajlar ve sulama projelerini örnek gösterdi.

DSİ'nin gelecek hedeflerine de değinen Balta, 2024 sonuna kadar içme suyu temininde 170 milyon metreküp artış hedeflediklerini ve sulama suyunu ulaştırmak için çalışacaklarını söyledi. Toplulaştırılacak saha miktarını 79 milyon hektara, taşkın erken uyarı sistemlerini ise 533'e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Gelecek yıllarda yapacakları çalışmalarla içme suyu, toplulaştırma, sulama ve taşkın koruma alanlarında daha fazla hizmet sunmayı planladıklarını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi