Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Pandemi ile giderek hayatımıza giren ‘online alışveriş’ yararının yanında sorunlara da yol açıyor. E-ticarette firmaların maliyetlerinin yüzde 25-30’u lojistik maliyetlerine harcanırken, koşulsuz iade nedeniyle firmaların maliyetleri katlanarak artıyor. Maliyeti artan firmalar ise bir süre sonra artan maliyetleri ürünlere yansıtmak zorunda kalıyor. Koşulsuz iade bir süre sonra ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olurken, taze gıda iadeleri ise israfa yol açıyor. Konuyla alakalı olarak Dokuz Eylül Gazetesi’ne konuşan Ege Perakendeciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Başdaş, “Ortamı olduğu için çok yapılıyor ama kısa süre sonra bu tamamen halka yansıyacak ve bunun önüne bir yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor. Şimdi tüketici hakları noktasında ülkemiz çok katı. Yani istese sualsiz iade edebiliyor. Olmaması lazım. Yani o ürün ayıplı değilse iade edilmemesi gerekiyor” diye ifade ediyor.

basdas

EPDK, bazı akaryakıt depolama tesisleri için tarife değişikliğine gitti EPDK, bazı akaryakıt depolama tesisleri için tarife değişikliğine gitti

‘UZUN VADEDE TÜKETİCİNİN CEBİNDEN ÇIKIYOR’

Ege Perakendeciler Odası Başkanı Feyzi Başdaş, tüketicinin ürünün ayrı renk ve bedenlerini aldığını ve beğendiğini seçtikten sonra diğer ürünleri iade ettiğini söylerken, “Şimdi bu işin artık büyük maliyeti lojistik dir. Şimdi bir firmanın lojistik maliyeti, özellikle e-ticarette lojistik maliyeti nereden baksan işin yüzde on beşi, yirmi bine yakın bir bedeldir. Arttıkça, arttıkça karlılık azalıyor. Bu sefer ne olacak? Maliyet arttırmak zorunda kalıp fiyatlarını artırmak zorunda kalıyor. Sonuçta bu geneli hem enflasyonu hem de tüketicinin cebinden çıkıyor uzun vadede. Ama maalesef bunun önüne bir düzenleme yapılamıyor” ifadelerini kullandı.

‘ÜRÜN AYIPLI DEĞİLSE İADE EDİLMEMELİ’

Koşulsuz iade nedeniyle çok fazla yapıldığını söyleyen Başdaş, “Ortamı olduğu için çok yapılıyor ama kısa süre sonra bu tamamen halka yansıyacak ve bunun önüne bir yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor. Şimdi tüketici hakları noktasında ülkemiz çok katı. Yani istese sualsiz iade edebiliyor. Olmaması lazım. Yani o ürün ayıplı değilse iade edilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

‘TAZE GIDA DA DURUM DAHA VAHİM’

İadenin sadece kıyafette değil taze gıdada da yapıldığının bilgisini veren Başdaş, “Marketler online alışverişte taze gıda gönderiyor. Taze gıdada iade olduğu zaman hiçbir şekilde ürünü kullanamıyorsunuz. Yani bugün gönderdiğiniz ürün tavuk olsun, et olsun, beğenmedim diye iade edildiğinde onun maliyeti daha da artmış oluyor. Marketler taze gıdanın gönderimi için Pazar yerleri ile anlaşma yapıyor. İade olduğunda iade kabul ediliyor ve parası da marketlerden düşüyor. Bugün marketlerin bu noktada uğradığı zarar ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Çünkü taze gıda iade edildiğinde bir daha kullanılamıyor. Taze gıdada iade cironun yüzde 3’üne gelmiş durumda” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ