Rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olan HPV aşısının ücretsiz olması için kampanya yürüten vatandaşlar mahkemeye başvurdu.

İstanbul 22'nci İş Mahkemesi, aşıyı yaptıran kişiye aşı ücretinin geri ödenmesine karar verdi.

Bu karar daha önce de verilen benzer kararları destekledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise HPV aşısının ücretsiz olması için çalışma yaptıklarını açıklamıştı.

HPV nedir, HPV aşısı nedir?

HPV aşısı, insan papilloma virüsü (HPV) adlı cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu önlemeye yarayan bir aşıdır. HPV, kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis ve makat kanseri, her iki cinsiyette de baş-boyun ve boğaz kanserleri gibi çeşitli kanser türlerine neden olabilir23. HPV aşısı, bu kanser türlerinden korunmaya yardımcı olur.

HPV aşısı kimlere ve ne zaman yapılır?

HPV aşısı, 9-26 yaş arası kız ve erkek çocuklarına yapılabilir12. Aşı, cinsel ilişkiye başlamadan önce yapılması önerilir. Aşı sayısı ve aralığı yaşa göre değişir. 9-14 yaş arası çocuklara iki doz aşı yapılırken, 15-26 yaş arası gençlere üç doz aşı yapılır.

HPV aşısının yan etkisi var mı?

HPV aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır. Aşı sonrasında enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik veya ağrı olabilir. Nadiren baş dönmesi, bayılma veya alerjik reaksiyon gibi ciddi yan etkiler görülebilir. Bu durumlarda doktora başvurmak gerekir.

HPV aşısı rahim ağzı kanseri taramasının yerini alır mı? Hayır. HPV aşısı tüm HPV tiplerini kapsamaz4. Bu nedenle rahim ağzı kanseri tarama programına devam etmek gerekir. 30 yaşında başlayan ve beş yılda bir 65 yaşına kadar yapılan rahim ağzı kanseri tarama programı (Pap Smear Testi), önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli etmenlerinden biridir.

HPV aşısı hakkında daha fazla bilgi almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Editör: Kazim Bozkurt