Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), rahim ağzı kanseri farkındalık ayı sebebiyle yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 95'inden fazlasının insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklandığını belirtti. DSÖ, profilaktik aşılama ve kanser öncesi lezyonların taranması ve tedavisi gibi yöntemlerin rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ifade etti.

Rahim Ağzı Kanseri: Küresel Bir Sorun

DSÖ, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma girişimi kapsamında sunduğu bilgilere göre, hastalığın erken teşhis ve tedavi ile önlenebileceğini, ancak dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen 4’üncü kanser türü olduğunu vurguladı. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 90'ın üzerindeki ölümlerin meydana geldiğine dikkat çekti.

DSÖ'nün Hedefleri ve Küresel İlerleme

DSÖ, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak amacıyla 2030 yılına kadar ülkelerin belirli hedeflere ulaşması gerektiğini belirtti. Bu hedefler aşılama, tarama ve tedavi alanlarında yoğunlaşıyor. DSÖ'nün verilerine göre, genç kızların yüzde 90'ı 15 yaşına kadar aşılandı, kadınların yüzde 70'i ise yüksek performanslı testler ile tarandı.

Adet Döneminde Neden Şişkin Hissederiz? Adet Dönemi Şişkinliğinin Belirtileri Nelerdir? Adet Dönemi Şişkinliğini Azaltma Adet Döneminde Neden Şişkin Hissederiz? Adet Dönemi Şişkinliğinin Belirtileri Nelerdir? Adet Dönemi Şişkinliğini Azaltma

HPV Aşısı ve Tedavi: 90-70-90 Hedefi

DSÖ, rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 70'inde görülen HPV'nin 2023 itibarıyla yüzde 95'e ulaştığını açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının önemine vurgu yaparak, "Rahim ağzı kanserine karşı aşılama ve hastalığın erken ve etkili taraması ve tedavisi ile büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olan Rahim Ağzı Kanserini ortadan kaldırma yolundayız" dedi.

Kaynak: DHA