“‘Hemen şimdi Kanser Olma Aşı Ol’ projesi, önlenebilir tek kanser türü olan rahim ağzı kanseri ve HPV virüsünün neden olduğu diğer kanserleri önlemede aşı bilinci ve erken tanı farkındalığı oluşturma amacındadır.” diyerek Dr. Topçu, Dr. Özgör ve Dr. Türeli, şu bilgiyi veriyorlar:

Diş Beyazlatma ve Protez Jel Tırnak Kitlerinde Tehlike: Zararlı Kimyasallar Tespit Edildi! Diş Beyazlatma ve Protez Jel Tırnak Kitlerinde Tehlike: Zararlı Kimyasallar Tespit Edildi!

“Küresel olarak her yıl 625.600 kadın ve 69.400 erkeğin HPV ile ilişkili kansere yakalandığı tahmin edilmektedir. HPV rahim ağzı kanseri, vulva, vajina kanserinin yanında penis, anüs, baş boyun kanserlerine de neden olmaktadır. Bu haliyle hastalık erkekleri de ilgilendirmektedir. Taşıyıcı anneden doğan çocuklarda doğum sırasında alınan HPV virüsü nedeniyle ağız ve boğazda kitleler oluşabilir. Yani çocuklar da risk altındadır. Her yıl 600 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Her 2 dakikada bir kadın, rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Ve bu, yılda 300 binden fazla ölüm anlamına gelmektedir.”

Bir taraftan da rahim ağzı kanserinin yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada tüm kadın ölümlerinde 4. ölüm nedeni olmasına dikkat çeken Dr. Topçu, Dr. Özgör ve Dr. Türeli, “Her yaştan kadının yaşamını etkileyen Rahim ağzı kanseri aynı zamanda erkekleri de hayattan koparmakta olup önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Şimdi harekete geçmezsek, rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşanacak ölümler 2040 yılına kadar %50 artacağı öngörülmektedir. Türkiye'de ise her yıl 1245 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybedilmekte. (2020) Hem erkeklerde hem de kadınlarda taşıyıcılık oranı yüksektir. Kadınlarda düzenli yapılacak pub- smear testi ile taşıyıcılık belirlenebilirken ve erken tanı sağlanırken   erkeklerde böyle bir test yoktur. Bu ürkütücü tablo sivil toplum örgütlerini ve biz doktorları harekete geçiriyor.” dediler.

Bu bağlamda oluşturulan ‘Hemen Şimdi Kanser Olma Aşı Ol’ projesi ile ilgili Dr. Topçu, Dr. Özgör ve Dr. Türeli, “Kız ve erkek çocukların aşılanması ile hastalığın ortadan kalkacağı bilincini ve aşının ulusal aşı programına alınması için kamuoyu oluşturmayı ve erken tanı ile kanserin önlenebilirliği farkındalığı yaratmayı amaçlamaktadır” dediler.

Yalnızca kadınların ve kız çocuklarının değil, erkek çocukların ve erkeklerin de risk grubunda olduğunu vurgulayan proje, 2021 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından oluşturulan farkındalık projesi örneklenerek oluşturuldu. Projeyi yaratan Dr. Nur Topçu ve beraberinde Dr. Dilruba Türeli Endometriozis Dayanışma ve Araştırma Derneği ENDOTÜRKİYE kurucu ortağı Doç. Dr. Bahar Yüksel Özgör rehberliğinde Fenerbahçe Rotary Kulübü, Kadına Nefes Rotary Kulübü, Bebek Rotary Kulübü tarafından yürütülen proje UMAY Kadın ve Çocuk Platformu tarafından desteklenmektedir. Proje eğitim ve farkındalık çalışmaları üzerinden kitlelere ulaşmak amacıyla hızla yol almaktadır

Kaynak: Bülten