Haber/ Murat ERVİN 

Tarım ve hayvancılığın önemli geçim kaynağı olduğu İzmir'de süt ve süt ürünlerinde fiyat artışları maliyetleri karşılamayınca önce ineklerini sonra da boşalan çiftliklerini satmaya başlandı. Süt, üreticiden 2 ila 3 liradan alınırken marketlerde 6 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Diğer yandan yem hammaddeleri içinde önemli yer tutan kepeğin ton fiyatı 3 ayda 2 bin 700 liraya kadar çıktı. Üreticiler ise çareyi küçülmek veya çiftliğini satmakta görüyor. Sattıkları süt, alacakları yem fiyatını karşılamayınca hayvanlarını önemli bir kısmı da kasaplara kesime gönderiliyor.

“ÇARESİZLİĞİN SONU KESİM”

Süt üretiminin sürdürülebilmesi için 1 litre süte karşılık 1,3 kilogram yem alınabilmesi gerektiğini söyleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üretimin sürdürülebilmesi için üretici maliyetleri aşağıya çekilmesi gerektiğini aktardı. Türkiye’de sit ve yem paritesinin sürekli dalgalanmasından dolayı üreticilerin sürekli zarar ettiğini aktaran Eskiyörük, “Üreticiler çaresizlikten ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor. Üretim düşüyor, sonra yetmezlik oluşuyor ve bu açık ithalat ile kapatılmaya çalışılıyor. Bu kısır döngü uzun yıllardır yaşanıyor” diye konuştu.

“YABANCIYI ZENGİN EDİYORUZ”

Benzer bir sürecin 2008 yılında yaşandığını ve aynı hataya düşülmemesi gerektiğini belirten Mahmut Eskiyörük, “2008 yılında 1 litre süt ile alınabilen yem miktarı 0,9 kiloya kadar inmişti. Zarar eden üretici de 1 milyon ineğini kestirmişti. Süt ihtiyacı artınca da eksilen inekler için Türkiye, 3 milyar dolarlık ithalat yapıp açığını kapatmıştı. Bu kısır döngüye yine girilirse, inekler tekrar kesime gönderilecek. Süt fiyatları aşırı yükselip tekrar gemilerle hayvan ithal edilecek. Aslında kestiğimiz inekler değil, kendi öz çiftçimiz. Sonra yabancıların ineklerini alıp tekrar onları zengin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YARISI 4 İLÇEDE

Diğer yandan İzmir'de 85 büyükbaş hayvan çiftliği dijital ortamda satışa çıkarıldı. Fiyatı 29,5 milyon lirayla 500 bin lira arasında değişen çiftliklerin toplam değeri ise 400 milyon lirayı buluyor. Yine İzmir'in farklı ilçelerinde 630 büyükbaş hayvan, toplam 3.5 milyon lira karşılığı alıcı bekliyor. Satılığa çıkarılan çiftliklerin yarısından fazlası Kemalpaşa, Tire, Ödemiş ve Foça’da yer alıyor. Bu çiftliklerden 17’si Kemalpaşa’da, 13’ü Tire,  9’ar adedi de Ödemiş ve Foça’da faaliyet gösteriyor.

REVİRLİ, LOJMANLI

Satılığa çıkarılan çiftliklerden en pahalısı 29,5 milyon lirayla Tire’de bulunuyor. Yaklaşık 84 dönüm açık alan ve 20 dönümlük kapalı alanda bulunan çiftlik bin 750 hayvan kapasiteli. İşletmenin hem ‘Hastalıktan Ari İşletme’ hem de ‘AB Onaylı Çiftlik’ statüsüne uygun olduğunun belirtildiği ilanda kendi kesif yemini üretebilecek donanıma sahip olduğu ve her biri 250 ton kapasiteli 4 adet çelik silosunun bulunduğu belirtilmekte. Revir, 4 daireli işçi lojmanları, sosyal tesislerin de bulunduğu çiftlikte bu fiyata traktörler de dahil.