Evde Bakım, SED ve Aile Destek ödemeleri Mayıs ayında ne zaman yapılacak? Evde Bakım, SED ve Aile Destek ödemeleri Mayıs ayında ne zaman yapılacak?

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü geliştirmek için 2024-2028 yıllarını kapsayan bir eylem planı hazırladı. Plan, üretim, destek, hastalık kontrolü, anaç hayvan ve ıslah konularında önemli hedefler içeriyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2028 yıllarında hayata geçirilecek Hayvancılık Yol Haritası’nı basın toplantısıyla duyurdu. Bakanlık olarak 85 milyon vatandaşın ve 57 milyondan fazla turistin gıda ihtiyacını güvenilir şekilde karşılamak için çalıştıklarını belirten Yumaklı, yol haritasının verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmak için hazırlandığını söyledi. Yumaklı, yol haritasının temel başlıklarını şöyle sıraladı:

Hayvansal Üretimin Planlanması

Yumaklı, hayvansal üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanlarına göre planlanacağını ve bölgesel bazlı üretim modelinin oluşturulacağını ifade etti. Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın, kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretileceğini vurguladı. Yumaklı, hayvansal üretimin en temel girdisi olan kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığını ve yapılarını, pazarlama imkanlarını dikkate alacaklarını kaydetti. Ayrıca, sözleşmeli üretim modelini de yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

Yeni Destekleme Modeli

Hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamak için yeni bir destekleme modeline geçtiklerini açıklayan Yumaklı, desteklemeleri ‘temel’, ‘yönlendirici’ ve ‘verimlilik’ odaklı olmak üzere üç başlık altında topladıklarını söyledi. Yumaklı, mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek verdiklerini, yeni modelde ise buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek vereceklerini duyurdu. Yumaklı, mevcut desteklemelerde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar olduğunu, yeni desteklemelerde ise bu sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese, ürettiği kadar destek sağlayacaklarını ifade etti.

Yumaklı, “Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacak. Kırsalda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. İlk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek veriyoruz” dedi.

Hayvan Hastalıklarıyla Mücadelede Yeni Tedbirler ve Islah Eylem Planı

Yumaklı, hayvan hastalıklarıyla mücadelede yeni tedbirler alacaklarını ve ıslah eylem planı hazırladıklarını bildirdi. Yumaklı, hayvan hareketliliğinin kontrolü için yeni veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarının açılacağını, Ulusal Aşı Üretim Merkezi’nin bu yıl haziran ayında hizmete gireceğini, yerli üreticilerin damızlık ihtiyacının kamu güvencesiyle TİGEM işletmelerinde karşılanacağını söyledi.

Üretimde Su Kaynağı Ön Planda

Plan, hayvancılık üretiminin su kaynaklarına göre planlanmasını öngörüyor. Buna göre, kaba yem üretimi, mera yönetimi ve hayvan pazarlaması su verimliliği esas alınarak yapılacak. Su tasarrufu sağlayacak teknolojiler desteklenecek.

Sözleşmeli Üretim Yaygınlaşıyor

Hayvancılıkta sözleşmeli üretim modeli, alıcı ve satıcı arasındaki güveni artırmak için teşvik edilecek. Sözleşmeli üretim yapan işletmelere, kalite standartlarına uygun ürün teslim etmeleri halinde ilave destek sağlanacak.

Destekler Artıyor ve Çeşitleniyor

Hayvancılık destekleri, hem miktar hem de kapsam açısından genişletilecek. Plan kapsamında;

-Bütün hayvancılık işletmeleri temel desteklerden faydalanabilecek.

-Herhangi bir sınırlama olmadan, üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödenecek.

-Aile işletmeleri, kadın ve genç üreticiler, ilave desteklerden yararlanabilecek.

-IPARD destekleri, 81 ile yayılarak daha fazla üreticiye ulaştırılacak.

-Sübvansiyonlu kredilerde, kadın, genç ve planlı üretim bölgelerindeki üreticilere ek indirim uygulanacak.

Hastalıklarla Mücadelede Yeni Adımlar

Hayvancılıkta hastalık riskini azaltmak ve hayvan sağlığını korumak için yeni tedbirler alınacak. Bu kapsamda;

-Bulaşıcı hastalıklara karşı aşı uygulamaları artırılacak.

-Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlaklara yönelik koruyucu sağlık hizmetleri verilecek.

-Hayvan hareketleri, Veteriner Yol Kontrol İstasyonları ile denetlenecek.

-Ulusal Aşı Üretim Merkezi ve Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi kurulacak.

-Aşı ve ilaçlarda soğuk zincir izleme sistemi devreye girecek.

Anaç Hayvan Üretimi Teşvik Edilecek

Hayvancılıkta anaç hayvan üretimi, hem kalite hem de miktar açısından artırılacak. Bu doğrultuda;

-Hastalıktan ari işletmelerde yetiştirilen dişi buzağılara ek destek verilecek.

-TİGEM ve ESK iş birliği ile TİGEM işletmelerinde anaç hayvan üretimi geliştirilecek.

-Aile işletmelerine anaç hayvan temini kolaylaştırılacak.

Islah Çalışmaları Hızlanacak

Hayvancılıkta ıslah çalışmaları, modern teknolojiler kullanılarak hızlandırılacak. Bu bağlamda;

-Genomik Test Merkezi, Haziran 2024’te Ankara’da faaliyete geçecek.

-Genomik seleksiyon ve embriyo transferi yöntemleri ile yüksek genetik kapasiteli yerli boğalar, Ocak 2025’te üretime başlayacak.

-Yerli sperma üretimi ve kullanımı desteklenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ