Macron, darbenin ardından Nijer'de hükümetin kontrolünü ele geçiren cunta yönetimine karşı sert bir tavır sergiliyor. Cumhurbaşkanı, "Fransa, büyükelçisini geri çağırmaya ve Nijer ile askeri işbirliğini sonlandırmaya karar vermiştir" açıklamasını yaparak, seçilmiş Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'u hala ülkenin meşru lideri olarak gördüğünü belirtti. Macron, kararını darbenin liderlerine de iletti ve Fransa'nın "darbeciler tarafından rehin tutulmayacağını" vurguladı.

Fransa'nın Sahel'deki Nüfuzuna Darbe

Fransa'nın Nijer'deki askerlerini geri çekme kararı, Sahel bölgesindeki terörle mücadele operasyonlarına ve Fransa'nın bölgedeki nüfuzuna büyük bir darbe olarak yorumlandı. Nijer, Sahel bölgesinde terör örgütleriyle mücadelede önemli bir stratejik öneme sahipti ve Fransız askerleri bu operasyonlarda yer alıyordu.

Hamas: Gazze’nin Yönetiminde Tek Söz Sahibi Olma İddiasında Değiliz Hamas: Gazze’nin Yönetiminde Tek Söz Sahibi Olma İddiasında Değiliz

Hava Sahası Kapatıldı: Fransız Uçakları Yasaklandı

Darbenin ardından Nijer yönetimi, Fransız uçaklarının hava sahasını kullanmasını yasakladı. Bu karar, Fransız hava kuvvetlerinin bölgedeki operasyonlarına etki etti. Nijer hava sahasının Air France filosu ve Fransa tarafından kiralanan uçaklar için kapatıldığı açıklandı. Ancak Nijer, ticari uçuşlara hava sahasını yeniden açmıştı.

Darbe ve Sonrası

Nijer'de yaşanan darbe, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda gerçekleşti. Devlet Başkanı Bazoum alıkonulmuş, ardından darbe bildirisi okundu. Askeri cunta, ülkeyi yönetmeye başladı ve Fransız diplomatları ülkeyi terk etmeleri için çağırdı. Macron ise darbecilere karşı sert bir tavır sergileyerek, seçilmiş Devlet Başkanı Bazoum'u destekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ