Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Fidan, sözleşmenin tartışılmasının ya da değiştirilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Fidan, Karadeniz’de mayın karşı tedbirleri görev grubu kurulması konusunda da mutabakat sağlandığını duyurdu.

Montrö Sözleşmesi Nedir?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında imzalanan ve Türkiye’nin boğazlardaki egemenliğini tanıyan bir uluslararası anlaşmadır. Sözleşme, boğazlardan geçiş yapacak gemilerin boyutu, tonajı, silahı ve süresi gibi konularda kurallar belirlemektedir. Sözleşme, barış zamanında ticari gemilere boğazlardan serbest geçiş hakkı tanırken, savaş zamanında Türkiye’nin boğazları kapama yetkisi vermektedir. Sözleşme, Türkiye’nin Karadeniz’deki güvenliğini ve çıkarlarını korumakta önemli bir rol oynamaktadır.

İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj

Fidan: Montrö Sözleşmesi Tartışılamaz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Fidan, sözleşmenin tartışılmasının ya da değiştirilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayarak, “Bizler Montrö Sözleşmesi’ni harfiyen uygulamayı sürdüreceğiz. Bu konunun tartışılmasını bırakın, akıldan geçirilmesi bile söz konusu olamaz” dedi. Fidan, sözleşmenin Karadeniz’de sükunetin muhafazası ve bunu tehlikeye sokacak girişimlerin engellenmesi temel önceliklerimiz arasında olduğunu belirtti.

Karadeniz’de Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Kuruldu

Fidan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında Karadeniz’de mayın karşı tedbirleri görev grubu kurulması konusunda mutabakat sağlandığını da duyurdu. Fidan, bunun bölgesel güvenlik işbirliğine de örnek bir vaka olarak gösterdiklerini söyledi. Fidan, kıyıdaş ülkeler olarak bunu hem bölgesel sahiplenme ilkesine hem de müttefiklik ruhuna uygun bir adım olarak gördüklerini dile getirdi. Fidan, görev grubunun her ülkeden birer mayın karşı tedbirleri gemisiyle bir komuta kontrol gemisinden oluşacağını, 6 ayda en az 2 defa 15’er günlük periyotlarla harekât icra edeceğini, ülkelerin Deniz Kuvvetleri Komutanlarının katılımıyla bir komite oluşturulacağını ve yılda en az 2 defa toplantı yapılacağını açıkladı.

Kaynak: AA