Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şubesi, yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili kaygı ve isteklerini açıklama için eylem düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde; aşılanan eğitim emekçilerinin sayısı, öğrenciler, eğitim emekçileri, veliler için ücretsiz düzenli testlerin yapılması, okullarda ücretsiz düzenli testlerinin yaygınlaştırılarak yüz yüze eğitime devam edilmesi, öğrencilerin, velilerin çevrimiçi okul iletişim platformları tarafından yapılan hazırlıklar, alınan önlemler ile ilgili düzenli olarak bilgilendirilmesi, ihtiyacı olan öğrencilerin ebeveynlerine mali yardım hakkı verilmesi, gerekli ek bütçe, kaynak ayrılması, gerekli atamaların, görevlendirmelerin yapılması vb. hazırlıklar açıklanıyor. Bizim okullarımıza dair ise tek bir açıklama yok” dedi.

'ENDİŞEMİZ ARTIYOR'

Yüz yüze eğitim için hangi hazırlıkların yapıldığını bilmediklerini kaydeden Kalafat, şu soruları yöneltti: “Tüm eğitim emekçilerinin aşılanma oranı nedir? Öğrencilere, eğitim emekçilerine, velilere ücretsiz düzenli test dağıtımı yapılacak mı? Yeterli öğretmen ataması gerçekleştirilecek mi? Okullarda yapılan hazırlıklar, alınan önlemler her okulun çevrimiçi platformlarında paylaşılacak mı?”

“Varolan belirsizlik ortamı ve gerekli hazırlıkların yapılmaması, velilerin, öğrencilerin, eğitim emekçilerinin kaygılarını giderecek en temel hakkımız olan şeffaf bilginin paylaşılmaması endişelerimizi daha da artırıyor” ifadesini kullanan Kalafat, sözlerine şöyle devam etti:

TÜM VELİLERE DAVET

“Öğrenci Veli Derneği olarak tüm velileri, çocuklarımızın yüz yüze, kamusal eğitim hakkına sahip çıkan tüm kesimleri okullar önünde, mahallelerde, sokaklarda, meydanlarda, sesimizi birlikte duyuracağımız her yerde nöbete çağırıyoruz. Yüz yüze eğitim için acilen ek bütçe ayrılmalıdır. Yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır. Aşılama hızla tamamlanmalı, başta kronik rahatsızlığı olan öğrenciler olmak üzere 12 yaş ve üzeri öğrenciler için aşılama çalışmaları, hazırlıkları tamamlanmalıdır. Tüm eğitim kurumlarında gerekli fiziksel koşullar sağlanmalı, okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalı, öğrenciler, eğitim emekçileri, veliler için ücretsiz düzenli test sağlanmalıdır. Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır” diye konuştu.

'Eğitim zorunluluktur'

Bugün gerçekleştirilecek kabine toplantısında yalnızca yüz yüze eğitimin başlaması ile ilgili açıklamaları değil, alınan önlemler, ayrılan kaynak, yapılacak öğretmen ataması ve alınması gereken tüm önlemlerin ayrıntılarını duymak istediklerini de belirten Necati Kalafat, “Yüz yüze eğitimin başlaması bir tercih değil zorunluluktur. Çocuklarımızın geleceğini kimsenin tercihine bırakmayacağız. Yüz yüze eğitim başlasın” dedi.