Haber/ Didar DEMİRCİ / Kardelen BUĞDAY

Uzaktan eğitimin sona ermesiyle birlikte gün yüzüne çıkan eğitim faturası can yakıyor. Okul öncesinden akademik eğitime kadar olan her aşamada aile ekonomisini sarsan eğitim masrafları her gün başka bir boyutuyla gün yüzüne çıkıyor. Ekim ayında açılacak üniversiteler için kalacak yer arayışına giren öğrenciler, artan kira ve yurt fiyatları karşısında çaresiz kaldı. Bu nedenle harekete geçen öğrenci toplulukları, tepkilerini dile getirmek için geceyi parklarda çadır kurarak geçirdi. İzmir'de Buca ve Bornova ilçelerinde eylem yapan öğrenciler, artan kira ve yurt fiyatlarının denetlenmesini ve hükumetin barınma sorununu çözmesini talep etti. Üniversite öğrencilerinin artan yurt ücretleri ve ev kiraları nedeniyle başlattıkları harekete birçok isimden de destek geldi.

'BİZE SOKAKTA KALIN DİYORLAR'

Buca Hasanağa Bahçesi’ndeki çimlerde geceyi geçirerek üniversitelilerin kalacak yer soruna dikkat çekmeye çalışan ve kendilerine ‘Yurtsuzlar’ diyen öğrencilerin eylemleri sürüyor. ‘Barınamıyoruz, sokaklardayız’ yazılı pankartla çimlerde geceyi geçiren Yurtsuzlar hareketinden Elif Yerlikaya, koşulları en kötü evin bile kira fiyatının fazla olmasına ve yurtların da niteliksiz ve yetersiz olmasına değinerek, “Öğrenciyiz, okumaya geliyoruz. Ancak daha hayatın başında geçim derdi ve kalacak yer sorunuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizlerin bu dönemlerimizi sosyalleşerek, araştırarak ve öğrenerek geçirmemiz gerekirken daha kalacak yerimiz bile yok” diye konuştu. Yerlikaya, “Zaten bu koşullarda bize ‘sokakta kalın’ diyorlar” dedi.

'NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM'

Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Öğretmenliği Bölümü'nü kazanan ve Hatay’dan İzmir’e gelen öğrencilerden Muhammet Karadaş da ‘Yurtsuzlar’ hareketi içerisinde kendisi gibi olan öğrencilerinin sorunlarını dile getirmek için sabahladı. İzmir’de güçlükle geçici olarak kalacak bir yer bulduğunu söyleyen Karadaş, “Bir arkadaş sayesinde şu an geçici olarak bir yerde kalabiliyorum. KYK yurtlarında 3 bininci sıradayım, yani yedekteyim. Yerleşemedim. Kira fiyatları da ortada. Ne yapacağımı ben de bilmiyorum” diye konuştu.

BİR ODA BİN LİRA

İzmir’in Buca ilçesinde emlakçılık yapan Selma Yılmaz ise, kira fiyatları konusunda bilgi verdi. Son bir ayda kira fiyatlarının 2 kat arttığını dile getiren Yılmaz, “Bana günlük kiralık daire arayan 30-40 öğrenci geliyor. Gün içerisinde girdiğimiz ilanların hepsi 10 dakika içinde tutuluyor. Şu an biz de kiraya verecek ev bulamıyoruz. Elimizde olanı tükettik. İzmir depremi sonrası depremzedeler Buca’ya yöneldi. Bu durum da kiralık konutların azalmasına neden oldu. Ayrıca pandemi nedeniyle inşaatların çoğu durmuştu. O da yeni konutların önünü tıkadı” diye konuştu. Öğrencilerin kiralık daireden umudunu kestiğini ve emlakçılara ‘Kiraya ortak arayan var mı?’ diye sorup, kendilerini not ettirdiklerini söyleyen Yılmaz, “Çaresizlikten, görmediğimiz şeyleri görüyoruz. Aynı zamanda bu işi fırsata çevirenler de var. Bize gelip, 'evimin odalarını bin liradan kiralamak istiyorum' diyen de var. Kendi oturduğu evin odasından para kazanmaya çalışanlar var” ifadelerini kullandı. 

SARAYLARA DEĞİL ÖĞRENCİYE

Üniversitelilerin barınma sorununu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanlığı sarayları için yapılan harcamaları hatırlatan Sertel, “Bitlis Ahlat’taki kışlık saraya harcanan para yurt yapımına harcansaydı her biri 500 kişilik toplamda 2 bin kişi kapasiteli 4 ayrı yurt yapılabilirdi. Yine Marmaris’te yapılan yazlık saraya harcanan 640 milyon TL eğer yurtlar için harcanmış olsaydı her biri bin kişilik toplamda 13 bin kişinin barınacağı 13 ayrı yurt yapılabilirdi. Cumhurbaşkanlığı sarayının bakım, onarım ve taşıt alım giderleri için bu yıl harcanan para 448 milyon lira. Bu parayla da her biri bin kişilik toplamda 9 bin kişilik 9 ayrı yurt yapılabilirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ek hizmet binasına harcanan 3 milyar TL ile her biri bin kişilik toplamda 60 bin kişilik 60 ayrı yurt yapılabilirdi. Özetle; yeni yapılan iki saray ve Beştepe’deki kaçak sarayın bakımı için harcanan paralarla 84 bin öğrencinin kalabileceği biner kişilik 84 ayrı yurt yapılabilirdi. Tek adam, kendi saraylarına yatırım yapacağına yurtlara yatırım yapsaydı hiçbir öğrenci yersiz yurtsuz kalmazdı” dedi.

BEDDUA ETMEK YERİNE ÇARE BULUN

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yurt ve kira ücretleri nedeniyle eylem yapan öğrencilere destek mesajı verdi. Akşener, Cumhurbaşkanına şöyle seslendi; “Ben Sayın Erdoğan ve arkadaşlarına şunu tavsiye ediyorum; 500 milyon dolarlık uçaklarla gezmek yerine, iki uçağı satsalar Türkiye’nin bütün vilayetlerine ikişer bin kişilik birinci sınıf yurt yapabilirler. Öğrencilere, gençlere beddua etmek yerine bu israfın, bu aşırı harcamanın önüne geçilip bu çocuklarımızın derdine çare bulunması en doğrusudur.

KENDİ YURTLARINDA YURTSUZ KALDILAR

Türkev ve Ensar Vakfı’nın ABD ve İngiltere’de kurdukları TÜRKEN Vakfı’nın New York’ta yurt olarak yaptığı Türken Evi inşaatı hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TÜRKEN'in 2014 yılından bugüne 5 farklı eyaletteki 8 merkezde 500'ü aşkın öğrenciye hizmet sunması gerçekten takdire şayandır. Sürecini yakından takip ettiğim, New York'taki yurdun da bir an evvel tamamlanarak, Türk ve yabancı öğrencilere hizmet vermeye başlayacağına inanıyorum” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları, “Türkiye’deki öğrenciler kendi yurtlarında yurtsuz kaldı” tepkilerine neden oldu.