Haber/ Gökçe ADAR

İzmir’de 30 Ekim 2020'de meydana gelen deprem sonrası Cumhurbaşkanlığı talimatıyla, depremde evleri ağır hasar gören depremzedeler için 596 konut ve 145 dükkanın yapılması kararlaştırılmıştı. Yeni yapılan konut ve dükkanların kura çekimi yapılmış, evlerin tesliminin yıl sonuna kadar yapılacağı duyurulmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni bir açıklama yaparak, yeni yılda evsiz depremzedenin kalmayacağını ifade etmişti. 26 Kasım'da düzenlenen törende ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 depremzedeye evlerinin anahtarını teslim etmiş ancak törenin göstermelik olduğu, evlerin teslim edilmediği iddia edilmişti. Bir yıl önce yaşanana depremle yıkıldıklarını ancak 2021 yılında ise yeni evlerine kavuşma sürecinde yeni bir deprem yaşamış gibi yıprandıklarını ifade eden depremzeler, evlerine kavuşmak için gün saydıklarını söyledi. Depremzedelerden Sevin Sarp, “Depremden sonra göçebe gibi yaşamaya başladım. Eşimden ayrıyım. Bir oğlum var. Göçebe gibi yaşadığım için oğlum babaannesinde kalmak zorunda. Evim yok, kiraya çıkamıyorum, annemle kalıyorum. Eğer evim teslim edilseydi, yeni yılı oğlumla birlikte kutlayacaktım. Çok mutsuz ve umutsuzum. Herkes evinde yılbaşına girecek biz umutsuzluk içerisinde evimizin hayalini kuracağız. 2022'de tek isteğim; evime kavuşabilmek. Bir tane bile eşyam yok ama boş evde bile otururum, yeter ki evime kavuşayım” dedi.

2021'DE ÇOK YIPRANDIK

Depremzedelerden Aysel Bozyel de sürecin kendini yıprattığını ifade ederek, “Bir yıl içerisinde evlerin teslim edileceği söylenmişti. Kaç ay geçti ortada hiçbir şey yok. Evimizin nasıl olacağına dair tek bir fikrimiz yok. Herkes bıktı, yoruldu. Deprem bizi yıktı geçti ama bu süreç de bizi yeni bir deprem kadar yıprattı. İnsanların kendi evleri varken birden kiracı durumuna düştüler. Geçim derdine girdiler. Kimsede yeni yıl heyecanı falan da kalmadı. Tek isteğimiz, dileğimiz yeni yılda evimize geçebilmek” diye konuştu. Bir diğer depremzede Aylin Karaca da şöyle konuştu: “Bir bilinmezin içerisindeyiz. Evimiz ortada yok. Yeni yılda evimize taşınmanın hayalini kurarken bir yanda da endişeliyiz. Çünkü evimizi teslim aldığımız zaman da başka zorluklar başlayacak. Bir sürü borcun altına girmek zorunda kalacağız. Çok zor bir yeni yıl bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

'BİZ DE MAĞDURUZ'

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) Karabağlar'da yapmayı planladığı toplu konut projesi kapsamında evlerini teslim alamayan hak sahipleri de en az depremzedeler kadar mağdur olduklarını ifade etti. Karabağlar Belediyesi tarafından açılan dava ile ihalesi iptal olan TOKİ, 26 Kasım'da yeniden bir ihaleye çıkmış, vatandaşları umutlandırmıştı. Konut alanının üniversiteye tahsis edilmesi konusunda ısrarcı olan Karabağlar Belediyesi, tekrar bir dava açarak süreci durdurmuştu. TOKİ yetkilileri ise herhangi bir açıklama yapmayarak vatandaşın ikinci kez mağduriyet yaşamasına neden olmuştu. Evlerine yerleşmenin hayalini kurarken heveslerinin kursaklarında kaldığını ifade eden hak sahiplerinden Alişan İnal, “Evimiz var ama hayalimizde. Somut olarak evimiz yok. Umudumuz tükendi. Yılbaşına herkes evinde girecek, biz ise evimizin hayalini kurarak” şeklinde konuştu. Bir diğer hak sahibi Salih Ünvermiş de şöyle konuştu: “Süreçte art niyet arıyoruz. Yeter, yorulduk. Evimize kavuşmak istiyoruz. Depremzedeler gibi mağduruz.”

9 Eylül yazdı, kura çekildi

Duvarlarının yıkılmasıyla gündeme gelen Yılmaz Erbek Apartmanı'nda ise dairelerin kura çekimi yapılmamış, vatandaş süreç hakkında bilgilendirilmemişti. Konuyu gazetemizin gündeme getirmesinin ardından dün saat 12.00'de dairelerin kura çekimi yapıldı. Depremzedeler, dairelerinin anahtarının teslim edilmesini bekliyor.