HABER/ Gökçe ADAR

Güzelbahçe Yelki mevkiinde kurulmak istenen Go-Kart pistinin tartışması devam ediyor. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin ve bölge halkının çevreye zarar vereceği ve gürültü kirliliği yaratacağı gerekçesiyle projeyi desteklemediklerini açıklamasının ardından pisti yapacak olan İzmir Karting Kulübü, projeyi Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ne gönderdi. İl müdürlüğünün ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşıdığı projede, gözler bakanlık kararına çevrildi. İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman, onay geldikten sonra çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise, proje karşısında kararlılıklarını sürdüreceklerini ifade ederek, alanın Go-Kart pistine dönüştürülmesine karşı olduklarını yineledi.

İnce: Soyer'in çalışması olacak

İnce, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in alanla ilgili bir çalışmasının olacağını hatırlatarak, “Soyer, projelerini açıkladığı ilk toplantıda, EuroVelo Avrupa bisiklet parkurunu bu alana yapacağını söylemişti. Yani Soyer, alanda büyük bir rekreasyon alanı oluşturacak” dedi. Alanın çevresinde zeytin ağaçlarının olduğunu hatırlatan İnce, “Çevredeki zeytin alanları dahil, burası yarış pistine hiç uygun değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylasa da bizim kararlığımız kesindir. Piste karşıyız” diye konuştu.

'Yanlış bilgiler aktarılıyor'

Pist ile ilgili vatandaşlara yanlış bilgiler aktarıldığını iddia eden Mehmet Yaman, “Bizim projemizi, hala sanayi sitesiyle, termik santralle bir tutuyorlar. Biz, orada yapılacak olan tesisin halka zararı olmadığını anlatmaya çalışıyoruz” dedi. Proje hakkında söylenilenlerin gerçeği yansıtmadığını öne süren Yaman, şöyle konuştu: “Biz oraya inşaat yapmıyoruz, sadece yol yapıyoruz. Hiçbir ağacı kesmedik, hatta o ağaçların korunması için bakım yapıyoruz. Ağaç kestiğimizi, tarım alanını yok ettiğimizi söylüyorlar. Bizim tek amacımız; çocuklarımıza eğitim vermek. Oraya, eğitmenlerimiz gelecek. Yüzme dersleri verecek. Pistte kullanılacak otomobiller, trafikteki bir otomobilin çıkardığı egzoz gazının yirmi de birini çıkarıyor. Ayrıca 1 milyon TL'ye duvar yaptırıyoruz. Duvar yapıldığında 36 desibel ses kesilecek. Ben bu işi 25 yıldır yapıyorum. Bu işi ticaret amaçlı yapacak olan biri değilim.”

Turizme de katkı sağlayacak

Projenin hayata geçmesi sonrasında ilçe turizmine de katkı sağlanacağını söyleyen Yaman, “Bölgeye turizm açısından çok büyük katkı sağlayacak. Binlerce sporcu alana gelecek. Projede beton bina yok. Biz sadece yol yaptığımız yere asfalt dökeceğiz, ayrıca bu geri dönüşümlü bir şey. Yani kaldırılabilecek bir şey. Tenis kortu yer alacak. Çeşitli parkurlar yapacağız. Çevreye dost bir alan oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Yaman, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin alanı oy kaygısı sebebiyle istemediğini ileri sürerek sözlerini şöyle noktaladı: “40 tane kurumdan olumlu görüş aldık. Bir tek Mustafa İnce kararını değiştirdi. Kendileri bize plan almamız gerektiğini söylemişti. Planı yaptık, kendisine sunduk ama bize pisti vermeyeceğini söyledi. Pistin yapılacağı Yelki'den yüzde 85 oranında oy aldığını, oyunu düşürmek istemediğini ve vatandaşlarla karşı karşıya gelmek istemediğini söyledi. Oy kaygısından dolayı projeyi istemiyor.”

Şahbaz: Tarım arazisi

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz da, belediyenin onaylamadığı bir projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onaylayacak olmasının büyük sorunlar yaratabileceğini söyleyerek, alana yakın oturan vatandaşların proje itirazlarıyla ilgili hukuki yola başvurduğunu dile getirdi. Şahbaz, bölgede okulların ve huzurevlerinin olduğunu da belirterek, alanın tarım arazisi olduğunu ifade etti. CHP İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen de, kendisinin de alana karşı olduğunu dile getirdi.