Çeşme Gücücek Koyu'nda beach club yapmak için bakanlıktan izin alan ancak şartnameye uymayan firmaya belediye ceza kesti. Cezalara aldırış etmeyen firma bir de karşı dava açtı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir'in turistik ilçelerinden biri olan Çeşme'de bulunan Gücücek Koyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla bir firmaya kiralandı. Şartnameye göre, bin 975 metrelik sahil şeridini 3 yıllığına kiralayan Fırat San. Ltd. Şti firması, sadece şezlong kiralama yetkisine sahipken vatandaşların denize girme alanını yüksek duvarlar ve çelik destekli platformlarla kapattı. Sözleşmeye göre 6 metrekarelik 1 büfe, 2'şer tuvalet, soyunma ve duş kabini, 84 metrekare gölgelik ve 1 cankurtaran kabini yapılması gerekirken, kiracı tarafından sözleşme hükümleri dışında büyük bir alanda ruhsatsız yapılaşma gerçekleştirildi. Tracx Beach Club adlı bir mekan yapmak için doğayı ve sahili talan eden firmaya önce Çeşme Belediyesi karşı çıktı. Belediye, mevzuata aykırı yapılaşma yapıldığı gerekçesiyle firma yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ardından da belediye encümeni 60 bin liralık ceza keserek ruhsatsız olarak inşa edilen yerlere dair yıkım kararı verdi ve inşaat alanını mühürledi. Sezon başından beri vatandaşların da tepkisini çeken ve zaman zaman gerginliğin dozunu artıran çalışmalar tüm yasal uyarılara rağmen devam etti.

BAKANLIK İPTAL ETSİN

Yaz sezonu başından itibaren Çeşme'de adeta fırtınalar koparan olayın ardından firmadan ilginç bir hamle geldi. Firma yetkilileri, cezaları uygulamak yerine yargıya giderek haklı olduklarını ileri sürdü. Yaptıkları çalışmaların yasalara uygun olduğu gerekçesiyle Çeşme Belediyesi Encümeni tarafından verilen yıkım ve para cezasının iptali için idare mahkemesine başvuran Fırat San. Ltd. Şti yetkilileri, ilçede şaşkınlık uyandırdı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, firma hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söylerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı tüm sahilleri kiralamakla suçladı. Bakanlığın kiralama kararını iptal etmesi gerektiğini belirten Dalgıç, yapılan kiralamaların genelde kıyı kenarı içerisinde olduğunu belirtti. Kıyı kenar çizgisi dışındaki alanların kiralama işlemleri ise belediyelere ait. Gücücek Koyu'nun kaderi, firma tarafından açılan dava sonrası şekillenecek.

Sahilleri belediyelere verin

Göreve geldikleri günden bu yana tüm sahillerin belediyeye tahsis edilmesi için uğraştıklarını anlatan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, buraların kullanım haklarının belediyeye verilmesi halinde, plajları halkın kullanımına açacaklarını dile getirdi. Dalgıç, “Biz bu plajlarda halka ücresiz şezlong, gölgelik, duş alanları yapmak istiyoruz. Böyle ciddi bir projemiz var. Alabildiğimiz yerlerde bu projelerimizi hayata geçireceğiz” dedi.