Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin, “Yarımada’ya sahip çık” sloganıyla düzenlediği Yarımada Çalıştayı, TMMOB’un da destekleriyle bugün tamamlandı. İzmir Tarihi Havagazı Fabrikasında saat 10.00’da başlayan Yarımada Çalıştayı, saat 19.00’da sona erdi. Yarımada Çalıştayı’nın açılış konuşmalarını İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir yaptı. Çalıştayda, Emin Çapa, Doğan Tılıç gibi gazetecilerin yanı sıra CHP'nin Tarımdan Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbal, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, akademi, demokratik kitle örgütleri ve kamu kurumu temsilcilerinden pek çok isim oturumlarda yer aldı. Çalıştayda, ‘Ekolojik Politik, Yarımada’da kimin için yaşam kimin için kalkınma, TMMOB Çeşme Raporu ve Yarımada Formu’ başlıkları altında 4 oturum gerçekleşti.

‘Mücadelemizi Kararlılıkla Sürdüreceğiz’

Yarımada Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel, “İzmir’in en önemli doğal ve ekolojik zenginliği olan aynı zamanda kent hakkında nefes alma alanı olan Yarımada da bu süreçlerden etkilenmiş ve son yılların cazibe merkezi olması ile birlikte, yaşadığımız olumsuz kentleşme süreçlerinin baskısı altında yaşamaya başlamıştır. İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde nüfusu ve yoğunluğu giderek artan bölgede yürütülen plan ve proje çalışmaları ile birlikte tartışılmaya başlanmıştır. İzmir kuzeyinde vahşi bir sanayi (kirletici bir sanayi) kontrol edilebilecekken, kontrol edilmemesi tercih edilen bir sanayi, geri dönüşüm adı altında dünyanın çöplüğü yapılmak istenen Aliağa sanayi bölgesi, Güneyinde turizm adı altında yapılan rant hesaplarına karşın kenti için gönüllülük esasıyla yüreklerini ortaya koyan İzmir Kent Konseyleri Birliği olarak bu baskılara direncimizi ve mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi değerli kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak isterim” diye konuştu.

Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’udur

Temizel’in ardından Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir söz aldın. Akdemir, “Bu çalıştay bizim için çok önemli. Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’udur. Biz raporumuzu açıklayalı neredeyse bir yıl oldu. Demek ki projeyi yapanlar daha evvelinden bununla ilgili bir şey hazırlamamış, demek ki ellerinde bizim yaptığımız gibi bir rapor yok. Buradaki durum tıpkı Körfez Geçiş Projesi ile ilgili yaşanan sürece benziyor. Biz o projeye de dava açmıştık. Körfeze zarar verecekti ve gerçekçi değildi. Sonra ne oldu? Nitekim iptal edildi. Çeşme Projesi'ni Kanal İstanbul'a benzetmemizin nedeni rant odaklı olmasıdır. Oradaki arazilerin değerinin arttırılması hedefleniyor. Bölgedeki tapular el değiştirecek, bölgenin yerlisi o bölgenin işçisi olacak. Ekolojik yıkıma yürüyen bir rant süreci ile karşı karşıyayız. Buna karşı mücadele edeceğiz. Çalıştaylar siyasi metnimizdir. Bu çalıştayın sonucu siyasi metne dönüşür. Yerel yönetimlerin bu metni önemsemeleri gerekir. Kanal İstanbul için nasıl dik duruyorsak Çeşme’de de durulmalı” dedi.

Turizmle Ekonomik Kalkınma Olmaz

Yarımada Çalıştayı’nın Ekoloji Politik oturumunda konuşmacı olarak yer alan Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, Çeşme yarım adanın sorunları Türkiye’nin sorunlarıyla aynı olduğuna dikkat çekerek, “Turizm tek başına disiplin değil. Sektör de değil. Turizm toplumun sosyo ekonomik durumuna tutulan aynadır. Turizm için bunlardan ayrı bir şeydir. Turizm ile ekonomiyi düzenlemeye çalışırsanız bugün gelinen noktaya geliniyor. Bizim turizm sektöründe sürekli bir değişiklik yapılır. Turizmle ekonomik kalkınma olmaz. Bunu yapmak kolay değil. Çeşme çok önemli bir bölge. Tarihsel bir öneme sahip. Çeşme’nin çekim merkezi haline gelmesini sağlayan yaşam biçimidir. Bundan uzaklaşma ile ekolojik dengesini kaybedersiniz. 20 golf sahası, marinalardan bahsediliyor. Bu bölgeye ciddi zarar verir. Bu projeye yerel yönetimlerin karşı çıkması lazım. Çeşme’nin korunması ve simge haline gelmelidir” sözlerini kaydetti.