Haber/ Didar DEMİRCİ

Geçtiğimiz haftalarda İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin çağrısıyla, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve sivil toplum işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Yarımada’ya Sahip Çık’ Çalıştayı’nın sonuç bildirisi ve raporu basınla paylaşıldı. İzmir Mimarlık Merkezi’nde, İzmir Kent Konseyleri Birliği tarafından yapılan basın açıklamasında Yarımadanın korunması için başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere tüm İzmirlilere çağrıda bulunuldu. Çalıştayın sonuç bildirgesini İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel okudu.

Sadece doğal bir yıkım değil!

İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel, çalıştayın sonuç bildirisini paylaşarak, “Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında bize sunulan proje; İzmir halkını yoksullaştıracak, nefes alma alanlarını elinden alacak, sermaye sahiplerinin elinde köleleştirecektir. Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban eden; sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır. Ülkemizin her köşesinde yürütülen ekolojik tapan projelerinin en büyüklerinden birisi Çeşme Projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’udur. İzmir için, yaşam hakkımız, geleceğimiz, yaşam alanlarımız için, Çeşme Projesine dur diyeceğiz” diye konuştu.

‘Hırstan çıldırmış olanların projesi’

Çeşme Projesi’ni, ‘hırstan çıldırmış olanların projesi’ olarak tanımlayan TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “Biz TMMOB olarak o çıldırmışlara karşı durmaya devam edeceğiz. Her türlü talan siyasetine karşı dik durmaya, her kim dik duruyorsa yanında olmaya devam edeceğiz. Her kim ki bu politikalara direnirse onunla yol yürürüz. Kamudan halktan yana her türlü politikayı desteklemek, bunun aksine olan tüm politikalara karşı durmak gibi bir görevimiz var. Her kim ki onurlu durur, her kim ki ‘hırsızlara hırsız’ der, ‘katillere katil’ der onun yanında dururuz” dedi.

Yerel yönetime uyarı!

CHP’li belediye başkanlarına uyarı niteliğinde mesaj veren Akdemir, “İzmir’de 20 yıldır yürüyen bir iktidar süreci var ama İzmir farklı bir kent. Yüzde 50’lerle iktidar olan bir partiye rağmen İzmir’de farklı bir parti yerelde iktidar. Bunun nedenini yerelde iktidar olan partinin de anlaması gerekiyor. Bunun tek nedeni; bu kentin kendi yaşam alanlarını, kendi yaşam biçimini savunmasıydı. Bugün gecenin 12’sinde müziğin kesilmesin ilk tepki koyan yer İzmir ise bu kentin demokratik yapısıyla, bu kente göçle gelen, kentteki tüm insanların bu alanlara sahip çıkmasıyla gerçekleşmiştir. Bugün bu projeyle talan etmek istenen bu alanlar emekçilerin hafta sonlarını tatil günlerini geçirdiği alanlardır. Bu proje gerçekleşirse eğer İzmir’de hafta sonu günü birlik piknik yapılan alanların çalındığı bir projedir. O yüzden TMMOB, bu projeye kim itiraz ediyorsa onunla yan yana durur. Bunu bu kentte iktidar olan partinin de anlaması gerekiyor. Oy aldığını kitlenin kim olduğunu bilerek ona göre söz söylemesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Soyer’e seslendi: Tavır koyamayacaklarsa…

İzmir Büyükşehir Belediyen Başkanı Tunç Soyer’e seslenen Akdemir, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı da şimdiye kadar ‘Çeşme’de bir proje yok, neye itiraz edeceğiz?’ demişti. Ama çalıştaya gelirken elinde raporla geldi. Elindeki rapor Yarımada’yla ilgili yapılmış ilk resmi çalışmaydı. İZKA’nın hazırladığı stratejik plandı. Elinde o raporla geldi, hafızasını tazelediğini söyledi. İZKA’nın hazırladığı stratejik plan var; İKK’nın hazırladığı rapor var; Çalıştayın sonuç bildirgesi var. Şimdi bu kentte siyaset yapanlar, bu doğruyu göremeyecek bu noktada tavır koyamayacak durumdalarsa eğer demek ki başka bir konuda bir çalıştay daha yapmamız gerekiyor. Beklediğimiz net duruş budur. Bu kentin tüm siyasetçilerine net duruşuna ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Akdemir’den Oran’a ‘Vatan Hainleri’ Çıkışı

Bir internet sitesine verdiği bir röportajda Çeşme Projesi’ne yönelik ‘Karşı çıkmak vatana ihanettir’ ifadeleri yer alan, ardından röportajda sözlerinin bağlamından koparıldığını açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a da atıfta bulunan Akdemir, “Bu projeler çılgın projeler değil, hırstan çıldırmış olanların projeleri. Çıldırmış insanların projelerine karşı dik durmanın tek yöntemi de birlikte dayanışma içinde olmaktır. Vatanseverler olarak tüm vatanseverleri bu projeye itiraz etmeye çağırıyoruz. Vatan hainlerinin de nerede olduğunu biliyoruz” dedi.