Geçtiğimiz yıl el konulan Fatih Koleji'nin bir bloğunda eğitime başlayan Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu için yeterli öğrenci olmadığı gerekçesiyle kapatma kararı verildi. Veliler çileden çıktı.

Haber / Umut KARAKOYUN

Geçtiğimiz yıl FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında el konulan Özel Fatih Koleji, aynı yıl yeni eğitim döneminde iki okula tahsis edildi. Binanın C Bloğu, Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu olarak hizmet verirken diğer blok ise imam hatip öğrencilerinin eğitimi için tahsis edildi. Geçtiğimiz yıl, çocuklarının kayıtlarını Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu'na yapan veliler, aradan geçen bir yıldan sonra, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı ile şaşkına döndü. Müdürlük, İzmir Valiliği'ne yazı yazarak, ortaokul bölümüne yeterli sayıda kayıt yaptırılmadığı ve binanın boş kaldığı gerekçesiyle okulun Konak Bilim Sanat Merkezi'ne tahsisini istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü, 2017-2018 yılında Ömer Halisdemir Ortaokulu 5. sınıflarına öğrenci kaydı ve nakli yapılmamasını ve okulun kademeli olarak kapatılmasını önerdi. Zamanla boşalan katlara Bilim Sanat Merkezi'nin taşınması kararının da yer aldığı yazıya, İzmir Valiliği'nden 'olur' yanıtı geldi. İdarenin kararı, geçtiğimiz yıl okula kayıt yaptıran velileri çileden çıkardı.

İMAM HATİP KALIYOR

Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu Okul Aile Birliği üyelerinin iddiasına göre, aynı bina içerisinde eğitim veren Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile yine imam hatip ortaokulunda öğrenci sayısının son derece düşük olmasına rağmen bu bloklar tercih edilmedi. Yetkililerin, okulun kapatılması kararına anlam veremediklerini belirten öğrenci velileri, Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu'nda iddia edildiği gibi öğrenci sayısının yetersiz olmadığını söyledi; öğrenci sayısı fazla olmasına rağmen binanın tahsisini anlamsız bulduklarını belirterek tepki gösterdi. Konuyla ilgili Okul Aile Birliği'nden yapılan açıklama şu şekilde: “Okul 7 katlı. 1-2 ve 3. katlar okula verildi. 6-7-8. sınıfları iki kata yerleştirdiler. Laboratuvar, resim ve müzik sınıfları kapatıldı. Bizi çağırdılar, çocuklarınızın kaydını yaptırın dediler. Biz de çocuklarımızı okullarından alarak buraya kayıt yaptırdık. Kiminle muhatap olacağız, belli değil. Madem böyle yapacaklardı geçen yıl Bilim Sanat Merkezi'ne verilseydi. Öte yandan imam hatip ortaokulunda 8 öğrenci ile sınıf açtılar. Şu anda adrese düşen öğrenci sayısı fazla olmasına rağmen kademeli kapatma kararı kesinleşti. Bizi oyaladılar, okulun kapanmayacağını ve mağdur olmayacağımızı söylediler. Amaçlarının ne olduğunu anlamadık.”

Veliler kararı yargıya taşıdı

Öğrenci velileri, İzmir Valiliği'ne karşı İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Okulda 5. sınıflara öğrenci kaydı ve nakli yapılmayarak, binanın kademeli olarak kapatılması ardından ise tüm katların Konak Bilim Sanat Merkezi'ne tahsisi kararı için yürütmenin durdurulması istendi. Davacı veliler, kararın hukuksuz olduğunu ileri sürerek iptalini de talep etti. Dava dilekçesinde, okulda öğrenci sayısının az olduğuna dair müfettiş raporuna yansıyan bilgilerin teyidi için okulun öğrenci sayısı, dökümü ve derslik sayısına ilişkin bilgi ve belgeler istendi. Şimdi tüm veliler, mahkemenin vereceği yanıta kilitlendi.