Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bu yıl orman yangınlarına 15 dakikada müdahale edebilecek hıza ulaştık. Amacımız bu süreyi biraz daha kısaltıp zararı azaltmak” dedi.

ENGİNTürkiye’de meydana gelen orman yangınları başına zarar gören alan miktarı azaldı. Son 10 yıl ortalamalarına göre yangın başına 3,74 hektar alan zarar görmüşken, bu yıl bu rakam 20 Kasım itibarıyla 2,49 hektara geriledi.

Orman yangınları ile mücadelede üç temel stratejileri bulunduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Öncelikle muhtemel yangınları önlemek için eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İkinci olarak erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale çerçevesinde yangınları söndürüyoruz. Son olarak ise zarar gören alanların aynı yıl içinde ağaçlandırılmasını sağlıyoruz” dedi.

Pakdemirli, “2003 yılında yangına 40 dakikada müdahale edilebiliyordu, şimdi ise bu süre 15 dakikaya indirildi. Böylece yangınlardan zarar gören alan miktarı azaldı. Hedefimiz ise müdahale süresini 10 dakikaya indirmek ve yangınların verdiği zararı asgariye indirmek” diye konuştu.


İNSAN KAYNAKLI


Yangın başına zarar gören alan miktarının son 10 yıl ortalamalarına göre önemli ölçüde azaldığını ifade eden Dr. Pakdemirli şöyle dedi:
“2008 ile 2017 yılları arasında yıllık ortalama olarak 2 bin 426 orman yangınında 9 bin 75 hektar alan zarar görmüş ve yangın başına zarar gören alan 3,74 hektar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ise 20 Kasım itibarıyla 2 bin 151 orman yangınında 5 bin 364 hektar alan zarar gördü ve yangın başına zarar gören alan 2,49 hektara geriledi. Orman yangınlarına müdahalede teknolojinin bütün olanaklarından yararlanıyoruz. Bu çerçevede yangınları erken tespit edebilmek ve yangınla mücadelede işimizi kolaylaştırması açısından İHA (İnsansız Hava Aracı) kullanımı konusunda çalışmalarımız var. Ülkemizin sahip olduğu ormanların yaklaşık yüzde 60’ı yangınlara hassas. Bu yüzden vatandaşlarımız da yangınlara karşı çok daha dikkatli olmalı. Çünkü yangınların çıkış nedeni büyük oranda insan kaynaklı.”