Haber/ Özge GÜNERKEN

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye yazılı bir açıklama ile 2019 yılını değerlendirdi. Açıklamada, “2019’da destekçilerimizin elbirliği gelecek için umutlarımıza güç kattı. 2020 yılında Doğa ve İnsanlık için Yeni Bir Başlangıç yapmak adına biz hazırız” denildi. 2019 yılında doğa ve Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini korumak adına hayata geçirilen projeler hakkında ise şu bilgiler paylaşıldı:

⦁ Yeşil deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarının 13. yılında toplamda 4 bin yuvadan, 200 binin üzerinde yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına yardımcı olundu. Uydu cihazları ile 14 ergin dişi yeşil deniz kaplumbağası takip edilerek yuvalama dönemleri arasındaki periyodun ve göç rotalarının belirlenmesi sağlandı.

⦁ 2019’da ilk defa hayata geçen Yaban Hayatı İlk Yardım Hattı ile yardıma muhtaç onlarca yaban hayvanına destek olundu.

⦁ "Turnalar Hep Uçsun" projesi kapsamında; Çukurova Deltası’nda yaklaşık 10 bin turnanın kışladığı tespit edildi. Turnaları tehdit eden konularla ilgili farkındalık çalışmaları yapıldı.

⦁ Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı ile ülkemizin biyolojik çeşitliliği ve doğal yaşam alanlarının korunması adına üç yerel sivil toplum kuruluşu daha programa dahil edildi.

⦁ Yağmur Suyu Hasadı projesi ile Aydın’ın Haydarlı köyünde 350 ton yağmur suyu hasadı yapıldı. Farklı hasat yöntemleri, hem kamusal hem de özel 15'e yakın arazide onlarca defa uygulandı.

⦁ Büyük Menderes Havzası’nda dönüşüm başladı; tekstil sektörünün değer zincirinde kamu, özel sektör, sivil toplum işbirliği ile temiz üretimi yaygınlaştırmak için çalışmalar devam etti.

⦁ Akıllı Tarım, Daha İyi Pamuk ve Sürdürülebilir Balıkçılık projeleri ile yerel üreticiler ve kamu kurumları ile ortak çalışma yapıldı.

⦁ Doğa sever yeni nesillerin yetişmesi adına yürütülen Doğa Öncüleri Gençlik Programı için MEB ile protokol imzalanarak 450 okula ulaşıldı.

⦁ İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalandı, İzmir ‘Plastik Atıksız Kentler’ ağına katıldı. Ayrıca, Adalar Belediyesi ÇŞB Sıfır Atık Dairesi’nin de desteğiyle ‘Sıfır Atık Uygulama Alanı’ oldu.