Haber/ Gökçe ADAR

Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, korona virüs salgını dolayısıyla okulların kapanması nedeniyle ders saati başına ücret alan sözleşmeli öğretmenlerin büyük bir mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Vardal, bakanlığın acil olarak ücretli öğretmenlerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları çözmesi gerektiğini ifade etti.

Ücretleri zaten düşüktü

Vardal, asgari ücretin altında çalışan öğretmenlerin günlük yaşantılarını zaten sıkıntılı bir şekilde geçirdiklerini, ara dönem boyunca para almamaları sebebiyle daha da sıkıntı içerisine gireceklerini dile getirerek, “Şu an özellikle ücretli çalışan öğretmenlerimiz en mağdur olacak kesim. Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerimiz de mağdurlar arasında. Bir yandan virüs tehlikesi sebebiyle kendilerini korumaya çalışırken bir yandan da ücret alamayacakları için süreç içerisinde yaşamlarını sürdürebilmek için ayrı bir mücadele verecekler. Zaten normal zamanda da aldıkları ücret dolayısıyla sıkıntı yaşıyorlardı şimdi bu virüs tuzu biberi oldu. 80 binin üzerinde ek ders karşılığında çalışan meslektaşımız var. Bu ciddi bir rakam” dedi.

Süre uzadıkça yara açılacak

Bakanlığın acil bir şekilde sözleşmeli öğretmenlerin durumunu iyileştirmesi için adım atması gerektiğini dile getiren Vardal, şöyle konuştu: “Bakanlık mutlaka bu süre içerisinde düzenleme yaparak mağduriyetinin giderilmesini sağlamalı. Ek ders karşılığında çalışan arkadaşlarımıza olağanüstü hal sebebiyle ücretlerinin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ara dönem sürecinin uzatılacağını düşünüyoruz. Bu süre uzadıkça ekonomik mağduriyet de daha büyük yara açacaktır" diye konuştu. Yapılan açıklamalarda 20 bin öğretmenin atandığını ancak işe başlamadıkları için ücret alamadıklarının altını çizen Vardal, "Atamaların yapılacağı söylendi ama bu öğretmenler işe başlamadı. Göreve başlamadıkları için herhangi bir ücret de almıyorlar. 20 bin öğretmen şu an gelir elde edebilecek durumunda değil. Acilen bir yol haritası oluşturulmalı.”