Foça’da, belediye otobüslerinin hizmet verdiği gerekçe gösterilerek kaldırılan taşımalı eğitim sistemi, velileri çileden çıkardı. Küçük çocukların belediye otobüsleri ile okula gitmekte zorlandıklarını açıklayan veliler, İzmir Valiliği’ne dilekçe ile başvuruda bulundu.

Haber/ Umut KARAKOYUN

İzmir’in Foça ilçesinde; Cumhuriyet, Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy Mahallelerinde taşımalı eğitim sistemi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen toplu taşıma hizmeti gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Foça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından alınan kararın kendilerini mağdur ettiğini söyleyen veliler önce Foça Kaymakamlığı’nın kapısını çaldı. Buradan bir sonuç alamayan veliler bu kez İzmir Valiliği’nin yolunu tuttu. Hazırladıkları dilekçeleri valilik ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne veren veliler daha sonra yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Veliler adına konuşan Yeni Foça Forumu’ndan Bahri Çivril, bu uygulamanın kendileri için eziyete dönüştüğünü açıkladı. Özel servis kiralamanın vatandaşlar açısından mümkün olmadığını vurgulayan Bahri Çivril, mağdur olduklarını söyledi. Ailelerin ekonomik durumları nedeniyle çocuklarını servise veremediklerini ve öğrencilerin otobüslerle okula gitmek zorunda kaldığını kaydeden Çivril; “Toplu taşıma araçlarının saatleri, çocukların okul girişi çıkış saatleri ile uygun değil. Bazı aileler, servise çocuklarını veremedikleri için çocuklarını okula göndermiyor” dedi. Velilerin iddiasına göre, Foça’da okula gitmek üzere belediye otobüsüne binen bir öğrenci, uyuya kaldı. Öğrenci, Aliağa’da fark edilince ailesine haber verildi.

BİZİ CEZALANDIRIYORLAR

Çocukların 15 dakikalık uzaklıktaki bir okula gitmek için 1 saate yakın zaman kaybı yaşadıklarını belirten Bahri Çivril, çocukların okula ulaşmak için zaman zaman iki araç değiştirmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bahri Çivril, şunları söyledi: “Araç değiştirme, karşıdan karşıya geçme gibi nedenlerden dolayı çocuklarımızın can güvenlikleri tehlikede. 6-10 yaş arası çocukların kendi başlarına otobüslere binmeye zorlanması, kazalara, yolda kaybolmalara neden olmakta. Foça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim hakkını engellemekte, görevini yapmamakta ve bizi adeta cezalandırmakta. Anayasa’ya göre her yurttaşın eşit eğitim hakkı var ve bunu sağlamak devletin hakkı.” Velilerden Aliye Çetin de çocuğuyla açıklamaya katıldı. Mağdur olduklarını söyleyen Çetin, durumun biran önce düzeltilmesini istedi.