Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; birçok hastanenin pandemi servisleri ve yoğun bakımları dolarken, Covid-19 vakaları dışındaki diğer tedaviler de yeniden aksamaya başladı.

Türkiye genelinde Covid-19 vaka sayısında artış yaşanırken, İzmir alarm veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın son risk haritasında kentin daha önceki haftalarda turuncu olan rengi kırmızıya döndü. Son bir haftada pozitif vaka sayısı yüzde 42 arttı. Hastanelerdeki yoğun bakımlar ve mevcut pandemi servisleri doldu. Hastanelerin çocuklar ve gençlerle dolduğunu belirten sağlık emekçileri, bunun nedenini ise mutasyona bağlıyor.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan bir sağlık emekçisi, hastanede yoğunluğun arttığını ve yeni pandemi servislerinin açıldığını söyledi.

BirGün’e konuşan sağlık emekçisi, “Geçtiğimiz hafta 2 yeni pandemi servisi açıldı, önümüzdeki hafta 2 tane daha açılacağı söyleniyor. Filyasyon ekibinin takip ettiği vaka sayısı 25-30 civarındayken, bu hafta sayılar 300’lere kadar çıkmış durumda. Hastanede İngiliz mutantının görüldüğünü öğrendik. Mutant sebebiyle daha önce 3 kişi yatırdığımız servis odalarına şu anda bulaş riski daha yüksek olduğu için tek kişi yatırabiliyoruz. O yüzden de hastanede bir yoğunluk oluşuyor. Bazı sabahlar biz çalışanlar olarak polikliniklere ulaşmakta zorlanıyoruz. Birçok arkadaşımız yeniden filyasyon ekibinde görevlendirilmeye başlandı. Bu yüzden de yoğunluklar tekrar oluşmaya başladı. Vaka artışları bu hızla giderse kasım ayına geri döneceğiz” dedi.

Takip ettiğimiz vaka yeniden 35’lere çıktı

Kasım ayından beri filyasyon ekibinde çalışan bir sağlık emekçisi ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz bir arkadaşımla beraber iki kişi, bir ekip olarak çalışıyoruz. Kasım ayında sadece ekip arkadaşım ve ben Buca’da günlük 115 kişiye kadar filyasyon yaptık. Kısıtlamalarla birlikte, ocak ayında vakalar azalmaya başladı. Şubatta filyasyon yapılan kişi sayısı ekip başına günlük 5’e kadar düştü. Hatta hiç vakaya gitmediğimiz günler bile oldu. Mart ayı geldiğimizde sayılar yeniden artmaya başladı. Vaka sayıları sadece benim çalıştığım bölge için, 2 hafta önce 45-50 dolaylarına, geçen hafta 100-110 dolaylarına bu hafta da 150 dolaylarına ulaşmış durumda. 150 vaka ortalama 2 temaslısı ile birlikte Buca’da en az günlük 450 kişinin Covid-19 virüsünden etkilendiği anlamına geliyor. Bu yalnızca PCR yaptırarak resmi olarak pozitif olmuş vaka sayısı. Bu haftayla birlikte ekip arkadaşımla beraber takip ettiğimiz vaka sayısı yeniden günlük 35’lere kadar çıkmış durumda ve bizim gibi çalışan 10 ekip daha var” diye konuştu. (BİRGÜN)