Urla'da iki bölgede yaşanan zehirleme olaylarında 30'a yakın sokak hayvanının katledilmesi infial yarattı. Suç duyurusunda bulunan hayvanseverler, hayvan katillerine hapis cezası talebini yineledi.

İzmir'in güzel ilçesi Urla'da son haftalarda üst üste yaşanan zehirleme olayları hayvanseverleri ayağa kaldırdı. Özbek Köyü Eğriliman mevkinde kurulu Işık Sitesi civarında, site sakini hayvanseverlerin baktığı aralarında yavruların da olduğu 20 civarında sokak köpeği zehirlenerek acı içinde can verdi. HAYTAP'a gelen ihbar metninde katledilen köpeklerin 3 tanesi daha 1,5-2 aylık yavrular olduğu; hayvanseverlerin olayın faillerini bulmak istedikleri çabaların da sonuçsuz kaldığı bildirildi. Bölge sakinlerinin aradığı Urla Belediyesi ekipleri, köpeklerin cansız bedenlerini bölgeden topladı. Bu olayın ardından geçen 28 Mart'ta ise Urlalı hayvansever ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Aysun Ülger'e gelen ihbara göre, Sıra Mahallesi Kuşçular sokakta, bölge sakini İ.B. tarafından sokaktaki belli noktalara ve yeşil alana yeşil renkte zehirli maddeler bıraktı.

SUÇUNU İTİRAF ETTİ


İhbar sonrası bölgeye giden Ülger İzmir Valiliği dikkatine yazdığı şikayet dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Hayvanlar bu maddelerden yemişler ve hemen zehirlenmişler. Sahipli sahipsiz birçok kedi,(yavruları olan anne kediler) sahipsiz küpeli ve aşıları Urla Belediyesi tarafından yapılmış olan ve tarafımızca beslenen 2 adet köpeğin bu zehirden yemek suretiyle öldüğünü gördüm. Ayrıca yine o sokakta oturan S.K. isimli vatandaşa ait sahipli bir kedi de atılan bu zehirden dolayı ölmüştür bunun da videosu mevcuttur. Daha sonra Urla Belediyesi veterinerliği ölen köpekleri alıp gitti. Ben bu arada yeşil maddeleri attığı söylenen şahsın evinin bahçe kapısına gittim. Bahçe kapısının arkasından konuştuğumda bu şahıs bana da 'evet ben zehirledim ne olacak' şeklinde ifade etmiştir. Şahsın zehirleri kendisinin attığını söylemesine S.K. da bizzat şahit olmuştur. Bu çerçevede aşağıdaki hususlar için ilgili yasalar çerçevesinde ilgili kurumlar nezdinde adli ve idari işlem başlatılıp müdahale edilmesini, şahıs hakkında soruşturma açılmasını koruyucu sosyal politikalar çerçevesinde hem çevredeki diğer hayvanlar hem de insanlar açısından tedbirler alınmasını talep ediyorum.”
Yaşanan iki olay sosyal medyada da büyük tepki topladı. Hayvanseverler, katillerin bulunması için yetkilileri göreve çağırırken bir an önce hayvan katillerine hapis cezasının getirilmesini istedi. Hayvanseverler; “Hayvanlara yönelik şiddet olaylarının giderek artıyor. Bu olayların önüne geçebilmek için caydırıcı cezalar şart. Hayvanların katledenlere hapis cezası istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hayvanseverlerden katliam protestosu


Öte yandan Ege Fikir Ortaklığı Derneği'nin (Efoder) yaşam hakkı savunucuları da Urla'daki katliamlar sonrası eylem yapma kararı aldı. Derneğin Hayvan Hakları Kurulu Başkanı Ömer Kanar, “ Urla'da sürekli kedi köpek zehirlenmeleri yapılıyor. Urla'da Kaymakamlığın hemen karşı sokağında yaşanan vahşet son damla oldu. Orada bu katliamı yapan kişi belli, adresi belli. Dernek olarak bu katliamları protesto etme kararı aldık. Şu an basın açıklamamızı kaymakamlık önünde yapmak üzere izin almaya çalışıyoruz” dedi.