Haber / Didar DEMİRCİ

Eskişehir’de yaşayan Kiraz ailesinin oğulları Muzaffer Emin Kiraz, SMA Tip-1 hastası ve uzun zamandır tedavi olmak için bağış bekliyordu. Ancak bu sürede annesi Emine Kiraz, oğlunun yaşadığı acılara dayanamadı ve hayatına son verdi. Acı olay karşısında tüm ülke yasa boğulurken, Kiraz ailesi ile SMA kaderini paylaşan Meriç ailesi, “Bu çocuklar uçurumun kenarında. Onların elinden tutun” diye isyan etti. Meriç ailesinden anne Özlem Özdemir Meriç, SMA Tip-1 hastası kızı Duru’nun hayata tutunması için verdiği çabalara dikkat çekerek, “Tedavi olması için en fazla 13.5 kilo olması gerekiyor. Kızım şu an 13 kilo ve ben 500 gram daha almasın diye onu aç bırakıyorum. Onun iyiliği için, ama bu dayanılmaz bir durum. Böyle bir durumda anne ve babaların psikolojisi bozulmasın da ne olsun” sözlerini kaydetti.

KUR ARTIŞI UMUT TÜKETİYOR

Duru’nun tedavisi için valilik onaylı kampanya yürüttüklerini söyleyen anne Meriç, “Duru, doğduktan 20 gün sonra SMA belirtileri başladı. Teşhis 2 aylıkken konuldu. 0-6 ay arası belirtiler başlarsa Tip-1 yani hastalığın en ağır evresi oluyor. Çünkü kemik erimesi çok daha erken başlıyor. Biz de valilik onaylı bir kampanya yürütüyoruz. Kampanyayla tedaviye ulaşmamıza çok az kaldı. Şu an yüzde 82’deyiz. Yüzde 18’e ihtiyacımız var. Ancak döviz kuru sürekli değiştiği için bir türlü tamamlanamıyor. Şu an 4 milyon lira civarında bir eksiğimiz var. Yani kurdan kaynaklı eksiğimiz artı. İlaç dövizle alınıyor ve kur yükseldikçe maalesef ilacın fiyatı da lira cinsinden artıyor. Bir kuruş bile yükselse bu bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

'YÜREKLERİMİZ YANMASIN'

Duru’ya teşhis konulduktan sonra doktorların en fazla 2 yaşına kadar yaşayabileceğini söylediklerini dile getiren anne Meriç, “Doktorlar, ‘Çocuğunuza bağlanmayın’ demişlerdi. Çok şükür kızım şu an 5 buçuk yaşında. Güzel bir bakım, ilgi ve şefkatle çocuğumu hayata bağladım” dedi. Ailelerin bu süreçte özellikle psikolojik olarak çok yıprandığını ifade eden Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Aileler çocuklarına mı üzülsün? Hastalıkla mı savaşsın? İlaç alabilmek için milyonlar mı toplasın? Çocuğumun zamanından çalıp kampanyayı sürdürüyorum. Yoksa bağış gelmiyor. Bu çocukların yaşam hakkı söz konusu. Bu çocuklar uçurumun kıyısında… Ailelerin içi yanıyor. Yüreğimizde kor bir ateş var. Hala yanmaya devam ediyor. Çocuklarımız kaderine terk edilmiş durumda. Güçlü, büyük Türkiye Cumhuriyeti’nde çocuklarımız ilaca ulaşamıyor. Bu nasıl bir çaresizliktir. Çocuklarımız kaderlerine terk ediliyor. Annelerin, babaların daha fazla yüreği yanmasın. Çocuklar, çaresi varken SMA’nın pençesinde boğulmasın.”

Duru’ya nefes olun

Kızı Duru'nun ilaca ulaşması için destek bekleyen Özlem Özdemir Meriç, “Duru için yapacakları büyük küçük her bağış çok önemli. Kızımı yaşatmama destek olun” dedi. Bağış hesabının bilgileri şöyle:

•İŞ BANKASI TL IBAN (VALİLİK ONAYLI)

TR 31 0006 4000 0013 4032 2478 37

•Alıcı: Özlem ÖZDEMİR MERİÇ

Açıklama: Duru

•ALMANYA IBAN

Alıcı adı:Vte Augsburg

IBAN: DE43 7205 0000 0250 5555 54

Verwendungszweck: Spende für DURU

Bic kodu: AUGSDE77XXX

•Duru yaz 1704'e SMS gönder Duru'ya Nefes Ol

(Turkcell ve TurkTelekom hatlar için geçerli her SMS 20 TL)