Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı Türkiye'nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası'na göre, ülkemizde yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat (günlük ortalama 7,5 saat).

ENGİNÜlkemizde 2017 yılı sonu itibari ile toplam kurulu güneş kolektör alanı yaklaşık 20.000.000 metrekareye ulaştığı ve 823.000 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) ısı enerjisi ürettiği belirlendi.
2017 yılı sonu itibariyle, işletmede bulunan 3.421 MW'lık kurulu güce sahip 3.616 güneş enerji santrali Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi 2017 yılında 2.684 GWh olarak gerçekleşti ve elektrik üretimimizin yüzde 0,91'i güneşten elde edildi.

ÇOK ŞANSLIYIZ


Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre çok şanslı durumda. Ülkemiz coğrafi konumu açısından diğer ülkelere göre çok önde ve enerji konusunda avantajlı. Güneş, dünyaya saniyede yaklaşık 170 milyon MW enerji gönderiyor. Yapılan birçok akademik ve bilimsel araştırmaya göre; bir saniyede dünyamıza gelen güneş enerjisinin, ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin 1700 katı olduğu belirtiliyor.
Ülkemiz, ortalama 110 gün gibi çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip olmakla birlikte, gerekli ve uygun yatırımların yapılması ve uygulanması halinde gerekli olan güneş enerjisini sağlayabilecek. Uzmanlara göre böylece ülkemizin coğrafi konumundan dolayı şanslı olduğu güneş enerjisini daha verimli hale getirmiş olacağız.