Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’de 30 Ekim 2020 günü AFAD’ın verilerine göre 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin yıkıcı etkisi özellikle Bayraklı ilçesinde kendisini gösterdi. Bayraklı’da yıkılan binalardan biri olan Doğanlar Apartmanının görevlisi Mustafa Turbaş, deprem anında yaşadıklarını ve sonrasını paylaştı. Binada oturan herkesi tanıması nedeniyle, enkaz altından çıkarılan cesetlerin teşhisini kendisinin yaptığını dile getiren Turbaş, bu teşhislerin en zor olanının Küçükyumuk ailesinden minik Ateş olduğunu belirtti. Minik Ateş’e ilişkin Turbaş, “Benim oğlumla neredeyse her gün binanın önünde top oynarlardı” diyerek yutkundu.

Günlerdir uyumuyorum

Deprem esnasında binanın hemen hemen 100 metre ilerisinde olduğunu ve sarsıntıyı hissettiğini dile getiren Turbaş, şunları anlattı: “Deprem anında eşim ve çocuğum Doğanlar Apartmanının bitişiğinde bulunan binadaydı. Deprem geçtikten saniyeler sonra ben tüm binanın yıkıldığını gördüm. Ortalık toz duman olmuştu ve ben korkudan bağırmaya başladım. İki bina da yıkıldı diye düşündüm. Tozlar bitince diğer binanın yıkılmadığını fark ettim. Hızla oraya koştum. Oğlum en alt katta evin penceresindeki demir parmaklıklara sarılmış, korkudan ağlıyordu. Önce oğlumu çıkarttım, sonra eşimi. Doğanlar Apartmanı yıkılmıştı ancak bitişiğindeki binanın da içinde ciddi hasar vardı. Tüm bunlar geçtikten sonra buraya gelen arama kurtarma ekipleri binadaki herkesi tanıdığım için enkaz altından çıkarılanları tespit etmem için beni çağırdı. Dört gündür uyumuyorum. Psikolojim çok bozuldu, şu an ne düşündüğümü bilmiyorum. Tanıdığım herkes öldü! Hala tüm bunlara inanabilmiş değilim.”

Dedesinin kalbi dayanamadı

Enkaz altından ölü çıkarılan tanıdıklarından isim veren Turbaş, “Eda, Mert ve oğulları Ateş Küçükyumuk; Kamil Bey ve Eşi; Umut Perinçek; Çiğdem Hanım, oğlu ve annesi; Seda Dinçer; Fatma Öztürk ve Down Sendromlu Oğlu Alper Öztürk” diye sıraladı. Öte yandan Küçükyumuk ailesinin cenazelerini bekleyen dedeleri olduğunu bildiren Turbaş, “Küçükyumuk ailesinin dedesi bana, ‘cesetlerini tespit edersen ilk bana söyle, onları defnedeceğim’ dedi. Ben de kendisine haber verdim. Onların halini gördükten sonra kalbi dayanmamış. Kalp krizi geçirerek o da vefat etti” diye konuştu.

Doğanlar Apartmanı’nın 23 yıllık bir bina olduğunu belirten Turbaş, “Deprem esnasında 6 kişi çıktı. Altıncı katta oturan Zinnur Atama, deprem sırasında tüm çatı üstünden yan düştüğü için enkazın üzerinde, sadece ayakları enkaza batmış bir şekilde bulunarak çıkartıldı. Aynı şekilde iki üniversiteli kız da kurtuldu” dedi. Didar DEMİRCİ