Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası (ATO), Kovid-19 salgınında sağlık çalışanlarının iş yükü ile ilgili ortak açıklama yaptı. 

Basın açıklamasından önce söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman salgının Türkiye’deki durumunun kaygıları derinleştiren bir noktaya geldiğini belirtti. Dr. Adıyaman, salgının seyri ile ilgili şu bilgileri verdi: 

“Ülkemizde kayıtlara geçen doğrulanmış Kovid-19 ölümlerine göre yüz bin nüfusta en yüksek ölüm sayısı yüzde 18,2 ile İstanbul’da görüldü.   İstanbul’u 7,4 ile Bursa’nın içinde yer aldığı Doğu Marmara izledi.  Son bir haftada Türkiye genelinde Covid 19 yeni olgu sayısı yüzde 7 ölüm sayısı ise yüzde 12,1 artış gösterdi. Yeni olgu görülme sıklığı İstanbul ve Ege dışında bütün bölgelerde arttı. Artış en yüksek yüzde 43,1 ile Ortadoğu Anadolu’da yaşandı. Bunu yüzde 29,4 ile Kuzey Doğu Anadolu, yüzde 23,1 ile Orta Anadolu takip etti.

Düşük maaş ve performans ödemelerinin moralsizlik yarattığı belirtilen ortak açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin son dönemlerde artan Kovid-19 vakası karşısında sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları görmezden geldiği ifade edildi.

Açıklamada, “Kovid-19 pandemisi ile mücadele her şeyin normal, olağan kabul edildiği ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmezden geldiği bir anlayışla sürdürülemez. Hekimler için alkışların yerini uzun süredir hüzün almıştır. Hemen her gün onlarca meslektaşımızın hastalık haberini alıyoruz, birileri televizyonlardan, Twitter mesajlarından başarı hikayeleri anlatırken bizler ölüyoruz” tepkisi gösterildi.