Haber/ Gökçe ADAR

İzmir depremi sonrası evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların oturacağı birkaç proje alanında daire sayısı düşürülünce; Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet Sitelerinin bulunduğu 1’inci Proje Alanı’nda 24 aile (hane) evsiz kalmıştı. Evsiz kalan depremzedelere, sitelerde bulunan zemin katlar ve yeni yapılan dükkanların verilmesi teklif edilmişti. Teklif edilen zemin katları kabul etmeyen depremzedelere, Bayraklı Adalet Mahallesi'nde bulunan trafo alanına yeni bir apartman yapılması ve her bir aileye birer daire verilmesi sözü verilmişti. Ancak evsiz kalan 24 aileye üretilen trafo formülü hayata geçmeyince, 7 aile (hane) çareyi teklif edilen daireleri kabul etmekte buldu. 5 aile (hane) 2'inci Proje Alanı'ndan daire alırken, 2 aileye (hane) ise Egemen Apartmanı'ndaki dairelerden verildi. Böylelikle, 24 aileden evsiz kalan 17 aile oldu. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Trafo formülü bir türlü çözülmeyince, depremzedeler çareyi teklif edilen evleri kabul etmekte buldu. İnşaatın ne zaman başlayacağı bilinmiyor. Bakanlık, belediye üzerine atıyor belediye ise cevap vermiyor. Sürekli bahane üretiyorlar. Dayanabilecek durumumuz kalmadı” diye konuştu.

'KİRA YARDIMI YETMİYOR'

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından depremzedelere ödenen kira yardımı evlerini teslim alan depremzedelerden kesilmiş, açıkta kalan 17 aileye ödenmeye devam ediyordu. İsmini vermek istemeyen açıkta kalan ailelerden bir depremzede, kendilerine ödenen bin 150 TL kiranın yetmediğini ve verilen kira yardımı ile İzmir'de kiralık ev bulamadıklarını söyledi. Depremzede, “Bin 150 TL kira yardımı yapılıyor. Evsiz olduğumuz için kira yardımı bizden kesilmedi. Ancak kira yardımı hiç bir şekilde yetmiyor. Bu parayla nasıl bir dairede yaşayabileceğimizi düşünüyorlar? Bakanlıkla görüştüğümüzde, 'Elazığ'da da depremzedeler var. Oraya da bu kirayı yolluyoruz' diyorlar. Elazığ'daki kiralık ev fiyatlarıyla, İzmir'deki kira fiyatları aynı mı? Zaten mağduruz daha çok mağdur ediliyoruz” ifadelerini kullandı.

'ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'

20 Nisan günü İzmir'e gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AKP İzmir İl Başkanlığı'nda İzmirli depremzedeler ile basına kapalı görüşme gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen görüşme sonrasında AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, depremzedeler ile bir araya gelmişti. AKP'li Nasır'ın, açıkta kalan depremzedelerin merakla beklediği trafo formülü için çalışmalara devam edildiğini söylediği ifade edildi. Toplantıya, Nasır'ın trafo alanıyla ilgili bilgilerin yer aldığı bir dosya ile katıldığı ve çalışmaların devam ettiği yönünde açıklama yaptığı ifade edildi. Bakan Kurum ise depremzedelerle yapılan toplantı sonrası trafo alanının tahsis edilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle görüşeceklerini dile getirdiği kaydedildi. İsmini vermek istemeyen bir diğer açıkta kalan depremzede, “Bekleyip göreceğiz. Bize biraz daha beklememiz gerektiğini söylediler. İnşaat başlayıncaya kadar ısrarımıza devam edeceğiz” diye konuştu. 

'Ev verip, iftarı nasıl vermez?'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmirli depremzedeler, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) şantiye işçileri ve AFAD çalışanlarıyla sokak iftarı yapmıştı. Proje Alanı Mağdurları Platform üyeleri, Bayraklı’da gerçekleşen iftar yemeğine kendilerinin davet edilmemelerine tepki gösterdi. Platformdan Suna Yılmaz, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan'ın kendisine mesaj attığını ve dernek üyesi olmayan kimsenin iftara katılmayacağını söyledi. Yılmaz ise açıkta kalan aileler ile birlikte iftar yemeğine ısrarla katılarak, bakan ve miletvekilleriyle görüştü. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da iftar yemeği için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan deprem derneği için 150 kişilik kontenjan verildiğini ifade etti. Özkan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 150 kişilik kontenjan verildi. 150 kişilik kontenjan deprem derneği için verildi. Burada konuşulması gereken konular neler; depremzedelerin mağduriyetleri. Ne mağduriyeti var; evsizlerin mağduriyeti. Evsizlerin derdini bir kişi de anlatabilir, üç kişi de anlatabilir, 17 kişi de anlatabilir” ifadelerini kullandı. Suna Yılmaz ise “Bakanlıktan sordum, soruşturdum kimsenin kontenjan koyduğu yok. Haydar bey kendi kafasına göre iş yapıyor. Bizi yok sayıp, yalan söylüyorlar. Bu neyin ayrıştırması? Depremzede derneğine üye olmayana bakanlık ev veriyor ya, iftarı neden vermiyor. Böyle saçmalık olamaz” şeklinde cevap verdi.