Haber / Gökçe ADAR

İzmir depremi sonrasında evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların oturacağı birkaç proje alanında apartmanlardaki daire sayısı düşürülünce; Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet sitelerinin bulunduğu 1’inci Proje Alanı’nda 24 aile (hane) evsiz kalmıştı. Kendilerine teklif edilen zemin katları kabul etmeyen depremzedelere, Bayraklı Adalet Mahallesi'nde bulunan trafo alanına yeni bir apartman yapılması ve her bir aileye birer daire verilmesi sözü verilmişti. Ancak evsiz kalan 24 aile için üretilen trafo formülü sözde kaldı. Trafo alanına yeni bir apartman yapılacağını söyleyen yetkililer, önceki gün saat 16.00'da açıkta kalan aileler ve proje alanı depremzedeleriyle toplantı yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Bedestenci ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak'ın katıldığı toplantıda, trafo alanıyla ilgili, “GDZ A.Ş.'den izin almaya çalışıyoruz. Yapacağız, bakacağız” gibi cümlelerin kurulduğu ileri sürüldü.

'ÇARESİZ BEKLİYORUZ'

Depremzedeler yaşadıkları sorunlarla ilgili, yeterli cevabı alamadıklarını ileri sürerek, bakanlık yetkililerinin kendilerinden beklemeleri için ek süre talep ettiğini dile getirdi. Ne kadar zaman bekleyeceklerini soran depremzedelere ise, “Belli değil. Bekleyin. Trafo alanının alınması için işlemlerimiz devam ediyor” denildiği iddia edildi. Depremzedelerden B.Ç., “Katıldığımız toplantı, saat 18.00'de bitti. Açıkta kalan 24 aile için olumlu bir şeyin olmadığını söylediler. 'Bekleyin, işlemlerimiz devam ediyor' gibi şeyler söylediler. Mecbur beklemek zorundayız. Çaremiz yok, çünkü ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi. Depremzedelerden S.Y. ise şöyle konuştu: “Yok belediyeye bağlıymış, yok belediye izin verecekmiş, sürekli bir bahane. 24 kişi için çözüm yok. Sorunlar çözülmüyor. Trafo alanının yetkisini herkes birbirine atıyor. İlk toplantıda, trafo alanı kararlaştırılmıştı. Şimdi 'belli değil' deniliyor. Ne olacak evsiz kalan insanların hali?”

YARDIMLAR ARTIRILMADI

Ayrıca, bir önceki toplantıda açıkta kalan ailelerin kira yardımının artırılması kararlaştırılmışken, yardımlarda da bir artış sağlanmadığı bildirildi. S.Y., “Ev sorunumuz çözülünceye kadar kira yardımlarında artış yapılacağı söylenmişti. Kaç zaman geçti, ne artış var ne bir destek. Bir de bizden zaman istiyorlar. Depremzedeler, zaten zamanla yarışıyor. Dayanacak güçleri kalmadı. 'Sıfır ev' diyorlar. Evlerin hiçbiri sıfır kalitede değil. Kullanılmış, defolu evler gibi. İçleri dökülüyor, kendi cebimizden karşılıyoruz. Daha şimdiden, dünyanın parasını verdik. 'Her şey çok güzel, sorun yok' diye açıklama yapıyorlar, her şey güzelse bu sorunlar nedir? Yeter artık, bıktık usandık” ifadelerini kullandı.