Haber/ Gökçe ADAR

Torbalı Farmel Tarım şirketinde çalışan Gökhan Dağdeviren, fabrikadaki mikser makinasına yem boşaltımı sırasında makineye sıkışmıştı. Kolu makine içerisinde kalan Dağdeviren'in iş arkadaşı, makinenin düğmesine basarak makinenin durmasını sağlamıştı. Dağdeviren'e ilk müdahale Özel Medifema Hastanesi'nde yapılmış, ilk müdahale sonrası Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişti. Sol kolunda ezilme meydana gelen Gökhan Dağdeviren'in sinirlerinde, doku kaybı ve ezilme mevcuttu. Yüzünde ve ayaklarında kırıklar vardı. Akciğeri de zedelenmiş durumdaydı. Hayati tehlikesi olduğu gerekçesiyle 10 gün uyutulan Dağdeviren yaşamını yitirmişti. Adli vaka tutanak formu tutulan Dağdeviren'in çalıştığı fabrikada yeni işe girdiği ve sigortasız çalıştığı iddia edilmişti. Gökhan Dağdeviren'in çalıştığı fabrikada sigortasız çalıştırıldığını ileri süren aile, firmadan şikayetçi olarak hem maddi hem de manevi tazminat açtı.

KUSURLU TESPİT EDİLDİ

Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen davanın son duruşması Aralık ayında görüldü. Dağdeviren ailesinin avukatı Mehmet Sarıkaya, “Bir takım dosyalar açıldı. Firmanın yüzde 80 kusurlu olduğu tespit edildi. Kusur konusunda itirazda bulunduk. Dolayısıyla yeniden hesaplama yapılacak bu hesaplamanın ardından mahkeme ailenin alacağız tazminat tutarına karar verecek” dedi. Firma yetkililerinin oğlunun ölümü sonrasında kendileriyle ilgilenmediğini ileri süren Dağdeviren'in babası Adem Dağdeviren ise şu ifadeleri kullandı: “Hiç kimse bizim yanımızda olmadığı için konuyu yargıya taşıdık ancak salgın nedeniyle dava ertelendi. 2 senedir dava sürecini bekliyoruz. Gökhan, fabrikaya başlayalı daha bir hafta olmuştu, bir haftalık çocuğa makineyi verdiler. Biz buna itiraz ettik.”

'HASTALIĞI BULUNUYOR'

Torbalı Farmel Tarım şirket yetkilileri de söz konusu iddiaları kabul etmeyerek, Gökhan Dağdeviren'in şizofreni hastası olduğunu ileri sürdü. Şirket yetkilileri, “Gökhan'ın bipolar bozukluğu bulunuyor. 1.50 boyutundaki yem makinesine kendisi atladı. Gökhan, işe başlamak için raporlarını tamamlayıp getirmişti. Bir tek sağlık raporu eksikti. Hafta içi sağlık raporunu da ayarlayacağını söyledi. Ancak sağlık raporunun ücretinin pahalı olduğu gerekçesiyle raporu alamayacağını söyledi. Biz de, cumartesi gününe sağlık raporu alabilmesi için randevu almıştık ancak böyle bir şey yaşandı. Konu yargıda. Raporlar incelenecek ve yargı karar verecek” ifadelerini kullandı. 

9 Eylül gazetesi gündeme getirdi

Torbalı'da yaşanan iş kazasını, muhabirimiz Gökçe Adar 22 Şubat 2020 tarihinde gündeme getirmişti. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mutlu Burak Paksoy, yaşanılan durumun Türkiye'de fazlasıyla yaşandığına dikkat çekerek, fabrikaların deneyimsiz işçiler için işe başlama eğitiminin verilmesinin zorunlu olduğunu söylemişti. Farmel Tarım'da yaşanılan bu durumun hukuka aykırı olduğunu da söyleyen Paksoy, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'ne göre; fabrikalarda makinaya sıkışmasını önleyecek koruyucuların bulunmasının zorunlu olduğunu ifade etmişti.