Özel Haber/Gökçe ADAR
30 Ekim günü İzmir'de meydana gelen 6.9'luk depremde, Bayraklı ilçesi büyük ölçüde etkilenmiş, bölgede çok sayıda bina yıkılmıştı. Osmangazi Mahallesi'nde bulunan Yılmaz Erberk Apartmanı'nın yıkılma nedeni ise hafızalara kazınan söylemler arasında yer almıştı. Yıkılan apartmanın zemin katında bulunan büyük zincir market şubesinin yapılması için apartmandaki kolonların yıllar önce kesildiği iddia edilmiş, binanın yıkılmasının en büyük sebebinin ise bu kolon kesimi olduğu ileri sürülmüştü. Deprem sonrası, Yılmaz Erbek Apartmanı yerine de yeni konut yapılmış, dairelerin inşaatı tamamlandıktan sonra zemin kattaki duvarları büyük iş makineleriyle yıkılmıştı.



Duvarların, büyük bir zincir market şubesinin yeniden açılması için yıkıldığı ileri sürülmüştü. Konuyu, gazetemizin gündeme getirmesiyle, 'Hiç bir ders almadınız?' sorusu akıllara gelmiş, yetkililer ise herhangi bir açıklama yapmamıştı. Yılmaz Erbek Apartmanı gibi, depremde yıkılma sebebi günlerce gündeme kalan bir başka apartman 11 kişiye adeta mezar olan Yağcıoğlu Apartmanı olmuştu. Yağcıoğlu Apartmanı'nın; projelendirmedeki eksikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle binanın yıkılmış olduğu belirtilmişti. Ayrıca İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, apartmanın B blok zemin katta biriken su yığınına kalıcı çözüm bulunmadığına ve bu su birikintilerinin zemin üzerinde ciddi anlamda sıkıntılar meydana getirdiği kararına varmıştı.

'ENDİŞE VERİCİ'
Deprem sonrası inşaatı tamamlanan deprem konutlarının teslim süreci devam ederken, Yağcıoğlu Apartmanı'nın yeni konut projesi de tamamlanmış, dairelerinde eksikliklerini tamamlayan depremzedeler, yeni dairelerine taşınmıştı. Yıllar sonra dairelerine kavuşan depremzedeler, taşınalı daha bir yıl bile olmadan apartmanın zemin katlarının (sığınak olarak planlanan) su almaya başladığını gördü. Depremde yıkılma nedenini hatırlatan depremzedeler, endişeye kapıldıklarını dile getirdi. İsmini vermek istemeyen apartman sakini, “Dairelerimize geçtik ama işçiliklerinden dolayı evlerimiz elimizde kalacak neredeyse. Zemin katlar su alıyor, rutubet içerisinde. Depremde bu su alması sebebiyle yıkılan bir apartmanda yeniden böyle bir şey yaşamak endişe verici” dedi.

SU YALITIM PROBLEMİ
Apartman su almasının sebebinin su yalıtım problemi olduğunu söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Apartman fotoğraflarına baktığım zaman, sorunun bodrum kattaki su yalıtım problemlerine bağlı yaşanan su sızıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, apartmanda sıva kabarması olduğunu söyleyebilirim. Muhtemel yapısal bir sorun şimdilik yok ancak uzun vadede yapısal bir sistemde korozyona (kireçlenme, paslanma, aşınma) neden olarak yapı sağlığını tehdit edebileceği riski barındırıyor” ifadelerini kullandı. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi Mutlu Burak Paksoy da, “Bu tip su alma riski olan apartmanlarda su yalıtımının iyi yapılmış olması gerekiyor. Şu an için riskli gibi durmasada, yıllar içerisinde apartmanda çürümeler meydana gelebilir” ifadelerini kullandı.

'Özensiz yapılmış'
Deprem konutlarının inşaatı devam ederken TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu, Yağcılar Apartmanı’nda kolon imalatında birtakım sorunlar ve özensizlikler olduğu iddiası üzerine basın açıklaması yapmıştı. Yazılı açıklamayı okuyan Eylem Ulutaş Ayatar, “Yağcılar Apartmanı yerine TOKİ tarafından ihale edilerek 'depreme dayanıklı' nitelikte yeniden yaptırıldığı iddia edilen inşaattan çekilen fotoğraflara baktığımızda, ne yazık ki yapının bir katında kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Deprem bölgesinde, depremde yıkılan yapılar yerine inşa edilen yapılarda dikkatsiz ve özensiz, konusu suç teşkil eden imalatlar yapılması kabul edilemez niteliktedir. Bir bina, statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Dolayısıyla imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir” ifadelerini kullanmıştı.