Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Tire ilçesine bağlı Kartal Dağı civarındaki Küçükkale ve Büyükkale mahallelerine yakın bir bölgede bitişik konumdaki iki alanda mermer ocağı kurulması için ÇED süreci başladı. ÇED dosyasında, mermer ocağının en yakın konuta 325 metre mesafede olması dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıllık 500 milyon metreküp üretim yapılması planlanan tesisle ilgili 26 Ekim Salı günü Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini duyurdu. Bölge halkı ise tepki göstererek, köylerinde mermer ocağı istemediklerini dile getirdi. Mermer ocağının yapılmak istendiği Kartal Dağı'nın zirvelerine yakın bölgede tarihi eser kalıntılarına rastlayan bölge halkı, durumu hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir Müze Müdürlüğü'ne bildirdi. Müze yetkilileri ise Kartal Dağı'na bir ekip gönderip inceleme başlatarak, kalıntılar buldu. Mermer ocağının inşa edilmesi durumunda bir tarihin yok olacağını ifade eden Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, köylülerin köylerinde mermer ocağı istemediklerini söyledi. Aydın, “Her iki mahalle yaşayan vatandaşlar da, burada bir mermer ocağı istemiyor. Zaten bir mermer ocağı var. Ne gerek var yeni bir mermer ocağına? Var olan mermer ocağının etkilerini köyümüzde görüyoruz. Havamızı kirletiyor, doğamızı katlediyor. Havamıza, doğamıza, toprağımıza, yaşam hakkımıza sahip çıkacağız” dedi.

'CESEDİMİZİ ÇİĞNERLER'

Köylülerin mücadelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Aydın, “Bir ağacı bile kesmek istiyorlarsa önce benim, bizim cesedimizi çiğneyecekler. Yemyeşil köyümüzü, talana açtılar. Dere yataklarının içerisinde atıklar mevcut. ÇED dosyasının içerisinde de akıl almaz ifadeler var. Köylünün sağlığını, burada yapılacak tahribatın zararını hiçe sayıyorlar” dedi. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Burası bizim köyümüz, bu köyde yaşanmışlıklarımız var. Saçma sapan projelerle neden bizim yaşanmışlıklarımızı yok etmeye çalışıyorsunuz? Burada bir sürü kedi, köpek, kuş var. Onlar ne olacak? O canlılar nereye gidecek?” ifadelerini kullandı. Bölgenin sit alanı ilan edilmesini talep ettiklerini de ekleyen Aydın, “Kartal Dağı’nın acilen doğası ve tarihi eserleriyle birlikte koruma altına alınarak milli park ve arkeolojik SİT alanı ilan edilmesini istiyoruz.”

PROTESTO ETMİŞLERDİ

Mart ayında Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için ÇED başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine köylüler kurdukları Kartal Dağı Koruma Platformu’nda tepkilerini dile getirmişti. Tire’nin Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar mahalleleriyle Aydın'ın kırsalındaki Habibler Mahallesi'nde yaşayanlar doğaya zarar vereceğini iddia ettikleri maden ocağının açılmaması için mücadele başlatmıştı. Kartal Dağı Koruma Platformu’nun Akyurt Mahallesi’nde düzenlediği basın açıklamasına köylüler, 'Temiz hava hakkımızdır', 'Ormanlarımız madenden daha değerlidir' ve 'Kartal Dağı'na, asırlık köyümüze dokunma' yazılı pankartlarla katılırken; CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Akyurt Mahalle Muhtarı Zihni Çetin ve çevreciler hazır bulunmuştu.