Yayın kurulu kriterlere uyan meslektaşlarından yeni haberler beklediklerini açıkladı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Telif Destek Programı kapsamında oluşturduğu Yayın Kurulu 10 Ekim 2019 tarihinde toplandı. Yayın Kurulu telif desteği almaya hak kazanan haberleri belirledi.

Programa başvuran eserler, İzmir’in usta ve deneyimli gazetecilerinden Levent Bimen, İlyas Özgüven, Mehlika Gökmen ve Yılmaz Coşkun’dan oluşan Yayın Kurulu tarafından değerlendirildi. Yayın Kurulu Üyesi Gönül Soyoğul’un mazereti nedeniyle katılamadığı toplantıda, Didar Demirci’nin El emeği göz nuru ‘Edalı bebek’ başlıklı haberi 9 Eylül Gazetesi’nde destek programı kapsamında yayınlanacak ilk haber olarak seçildi. Ayrıca eksik unsur saptanan haberler hakkında, tamamlanmak üzere eser sahiplerine bilgi verildi.

Eser sahipleri 100 Euro telif alacak

İşsiz ve serbest çalışan gazetecilerin gazetecilik çalışmalarını maddi destekle sürdürmelerini teşvik etmeyi ve medya çoğulculuğuna katkıda bulunmayı amaçlayan Telif Destek Programı çerçevesinde gazetecilerin belirlenen konularda hazırladıkları haber, araştırma, röportaj ve benzeri çalışmalar İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yayın organı 9 Eylül Gazetesi’nde ve/veya internet sitesinde yayınlanacak ve eser sahibine brüt 100 Euro telif ücreti ödenecek. 4 yıl sürecek proje süresince her gazeteci en fazla 4 kez destek alabilecek.

Üretilen içeriklerden doğacak hukuki ve maddi sorumluluk eser sahibine, eserin yayın hakkı telif haklarına uygun olarak İGC ve Dokuz Eylül Gazetesi’ne ait olacak.

Kimler başvurabilir

Özgür Gazeteci Güçlü Demokrasi Projesi kapsamında uygulanan “Telif Destek Programı” işsiz ve bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayan, serbest çalışan ve genç gazetecilere destek olmayı hedefleniyor.

Fiili ehliyetine sahip, daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş ve başvuru döneminde bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayanlar ile genç gazeteciler öncelikli olmak üzere serbest çalışan gazeteciler de programdan faydalanabilecek. Telif destek programı ile dört yılda toplam 390 içeriğin desteklenmesi hedefleniyor.

Destek konuları

Gazeteciler bu programa; insan hakları ve hak ihlalleri, gazeteci hakları, özgür basın, dezavantajlı gruplar, cinsiyet eşitliği, hayvan hakları, temiz çevre, yenilenebilir enerji, ekonomik ve yerel kalkınma araştırmaları ile yeni medya, dijital medya/yayıncılık ve medya temalı yazılı, görsel işitsel ve video içerikleri ile başvurabilecek. Haber, röportaj ve araştırma alanlarında görüntülü haberlerin süresi 3.5 dakika ile sınırlı olacak.

Başvuru süreci

03.09.2019 tarihinde başlayan 01.06.2022 tarihine dek sürecek. [email protected] adresine iletilebilecek. Yayın Kurulu’nun değerlendirmesinden sonra uygun görülen eserler yayınlanacak. Bülten ile birlikte ek halinde iletilen Başvuru Formuna, ayrıca http://igc.org.tr/igc/telif-destek-programi-basvuru-formu adresinden ulaşılabilir.