Ege Üniversitesi'nde eğitim ve araştırma yapılması için ayrılan araziye, cami yaptılar. Tartışmaların gölgesinde temeli atılan kampüs cami, tamamlanmak üzere.

Haber / Umut KARAKOYUN

Hazine’ye ait olan ve Ege Üniversitesi’ne tahsis edilen 187 ada 29 parselin 4 bin 400 metrekarelik bölümü, geçtiğimiz aylarda, üniversiteden alınarak İzmir İl Müftülüğü’ne tahsis edildi. Mülkiyeti Ege Üniversitesi'ne ait olan parsellerin bir kısmı 'yüksek öğretim alanı' olmaktan çıkartılarak 'ibadet yeri/cami' alanına dönüştürüldü. Yapılan plan değişikliğinin ardından, cami inşaatı başladı. Tartışmaların gölgesinde önce hafriyat işlemleri tamamlandı ardından temel atıldı. Cami inşaatı nedeniyle alandaki ağaçlar da kesildi. Böylece, eğitim ve araştırma yapılması için ayrılan arazide inşaat çalışmaları da çok geçmeden başladı.

EĞİTİME NEDEN EK BÜTÇE YOK

Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (EBİLTEM) hemen karşısında bulunan caminin büyük bölümü tamamlandı. Eğitim-İş İzmir 4 No'lu Yüksek Öğretim Şubesi Başkanı Haşim Karaman, benzer bir durumun Dokuz Eylül Üniversitesi için de söz konusu olduğunu söyledi. Yapılanları 'İçler acısı bir durum' olarak nitelendiren Başakn Haşim Karaman, Diyanet İşleri Bütçesi'ni eleştirirken eğitim ve sağlık alanlarında yaşanan kaynak sorunlarına dikkat çekti. Eğitime ayrılan kaynağın yetersizliğini gündeme getiren Haşim Karaman; “İçler acısı bir durum. Pek çok yerde bugün labaratuvarlarda, hastanelerde, eğitim ve bilimle ilgili kaynak olmadığı gerekçesiyle yapılamayan bir çok şey var. Diyanet'in bütçesini bitirdiği ve ek bütçe aldığı haberleri çıktı. Neden üniversitelere ya da eğitim kurumlarına böyle bir ek bütçe ayırmıyorsunuz? İnsanlardan kayıt parası istiyorlar.

SIRA DEÜ DE Mİ?

Bugün okulların tuvalettelerini temizlemekte bile idareci arkadaşlar zorlanıyor. Buralara neden kaynak aktarmakta zorlanıyoruz? Akıl tutulması yaşıyoruz. Fakültelerde kadro eksikliği var, ama buna kaynak” dedi. Ayrıca öğrenciyi eğitecek akademisyene kaynak olmadığı gerekçesiyle kadro verilmediğini ifade eden Karaman; “Ama diğer taraftan cami yaptırıyorlar ve bunun için para harcamaktan çekinmiyorlar. Diğer yandan ise laik eğitim müfredattan çıkarılmaya çalışılıyor. Hepsi bir biri ile örtüşüyor” ifadelerini kullandı. Benzer durumun Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) için de söz konusu olduğunu açıklayan Başkan Karaman, öğrencilerin cami yapılması için imza topladığını ve bunu rektörlüğe verdiğini söyledi. İddialara göre, DEÜ'de de cami yapımı için yer arayışı sürüyor.