Haber/ Didar DEMİRCİ
Orman yangınları sonucunda zarar gören çiftçilerin, zararının karşılanması açısından akıllara Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) geldi. Konuya ilişkin Ege Sigorta Acenteleri Derneği (ESAD) Başkanı Ersoy Kocamanoğlu TARSİM’i olan işçilerin tüm zararlarının karşılanabileceğine dikkat çekerken, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, çiftçilerin çoğunun zararının tam karşılanmayacağını söyledi.
Son yıllarda yaşanan doğal afetlerin çoğundan çiftçiler zararlı çıktı. Bu durum akıllara, devlet destekli tarım sigortası olan TARSİM’i getirdi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptıran her vatandaşın TARSİM’den de faydalanabileceğine dikkat çeken Ege Sigorta Acenteleri Derneği (ESAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclisi üyesi Ersoy Kocamanoğlu, TARSİM yaptıran çiftçilerin doğal afetlerin yanı sıra, çiftçinin yaşadığı diğer zararları da karşıladığını açıkladı. Kocamanoğlu, TARSİM için ayrıca hayvan hayat sigortası imkanı sunduğuna da değinerek “Büyük baş, küçük baş, kümes hayvanları TARSİM tarafından sigortalanabiliyor” dedi.
TÜRK: MECBURİYETTEN
Çiftçilerin TARSİM konusunda zaman zaman sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk ise, çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun TARSİM’i mecburiyetten yaptırdığına dikkat çekti. Türk, “Çiftçi kredi desteğinden yararlanmak istiyorsa TARSİM yaptırması şartı var. Ancak TARSİM konusunda şöyle bir sıkıntı var; güncel fiyat tarifesi üzerinden çiftçinin zararını karşılamıyor. Örneğin, Kasım -Aralık aylarında bir sonraki yılın buğday fiyatı 1.75 lira olarak belirleniyor. Ancak ürünün maliyeti yıl içinde artıyor ve 2.50 lira oluyor. Yani çiftçi o ürünü yetiştirdiğinde 2.5 liradan satacak ama zararını önceden belirlenen fiyattan, 1.75 liradan alacak. Bu durum da çiftçinin zararını tam karşılayamıyor” diye konuştu. Öte yandan Türk, TARSİM’in yapılmasının çiftçi açısından faydalı olduğuna da değinerek, “Zararı tam olarak karşılamıyor ama TARSİM yapılması gerekiyor” dedi.
Risk oranı yüksek yerler
Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangınlar üzerine ev ve araç sigortaları hakkında açıklama yapan Ersoy Kocamanoğlu, “Sigortalıysa, zarar karşılanır” dedi. Kocamanoğlu, orman içi evlerin, dağ evlerinin ve dağ köylerindeki evlerin ahşap ya da yarı kagir olduğuna dikkat çekerek, “Bu tarz yapılar için sigorta şirketleri genelde bazı şartlar getiriyor ya da risk oranı çok yüksek olduğu için sigorta yapmıyor. Ondan dolayı genelde bu tarz yerlerin sigortasız olduğunu görüyoruz. Ama tabi ki sigortalı yerlerin de poliçesi kapsamında hasarları karşılanıyor” diye konuştu. Araç sigortaları hakkında da açıklama yapan Kocamanoğlu, kaskosu olan araçların da zararlarını sigortadan karşılayabileceğini söyledi.