HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası'nda işten çıkarılan işçiler için fabrika önünde miting düzenledi. Sendikalaştıkları için işten atılan DİSK/Gıda-İş üyesi TARİŞ işçilerinin geri alınması, işçiler üzerindeki baskıların son bulması ve sözleşme imzalanması talepleriyle başlattıkları direniş 94 gündür devam ediyor. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de TARİŞ işçileriyle dayanışmak için miting düzenledi. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi içindeki TARİŞ fabrikası önünde yapılan mitinge sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütlerinin yanısıra CHP milletvekili Kani Beko, CHP Çiğli Başkan Adayı Utku Gümrükçü ve CHP İzmir milletvekili Zeynep Altıok da katıldı.

Tasarruf böyle mi olur?

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Burada TARİŞ yönretiminin hukuksuz ve yargısız, bir biçimde yaptıklarını protesto etmek için bir araya geldik. Ama görüyoruzki adeta burada bir olağanüstü bir hal uygulanıyor. Bu ülkenin işçileri, emekçileri hakkını ne zaman özgür bir biçimde ifade edecek? Bize çıkarılan işçiler için 'tasarruf yapıyoruz' deniliyor. 'Çalışan işçiler disiplinsiz oldukları için çıkarıldı' deniliyor. Buraya emek vermiş yıllarca bir işçi nasıl disiplinsiz oluyor? Her bir yöneticiniz 20 bin lira ücret alırken işçinin 2 bin lirası mı tasarruf oluyor? Bunun hesabını vermeniz lazım” diye konuştu.


Diyalog çağrısı yapıldı


Diyalog yollarını hiçbir zaman kapatmadıklarını söyleyen Aslan, şöyle devam etti: "Yönetim kurulunda bu işlerin konuşarak çözülebileceğini söyledik. Ama TARİŞ yönetimi diyalog yerine işçilere baskı uygulamayı seçti. İstifa ettirmeye kalktı. Başka sendikalara üye yapmaya kalktı. İşçi arkadaşlarımız mücadeleri ile aldıkları tutum ile mücadelelerine sürdüreceklerine karar verdiler. Buradan bir kez daha diyolog çağrısı yapıyoruz. Gelin masada konuşalım. 25 bin üreticinin emeğini heba edemezsiniz.”

39 yıl sonra yeniden


DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise TARİŞ'in direnişin simgesi olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: "TARİŞ mücadeledir. Direniştir. 39 yıl sonra burada, TARİŞ direnişinde omuz omuzayız. Aslında bugün TARİŞ'te yaşananlar Türkiye'de çalışma hayatının özeti gibi. 94 gündür TARİŞ'teki haksızlığa, hukuksuzluğa karşı direnen arkadaşlarımız sadece kendi hakları için değil, Türkiye işçi sınıfı için, emeği ile geçinen hepimiz için direnmektedir. Bugün Türkiye'de taşeron belası ile her türlü güvencesiz çalışma biçimleri ile işçiler kıskaca alınmaya çalışılıyor. İşçileri şirket işçisi haline getirerek taşeronu arar hala getirdiler. İşverenden yaptıkları bu haksızlıktan hukuksuzluktan bir an önce geri dönmelerini ve TARİŞ'in adına, geleneğine yakışır davranmalarını istiyoruz.”