Pala'nın iddiaları ile ilgili açıklama yapan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık ise ihalenin 8 ay önce yapıldığını belirterek, "Esnafın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar" dedi.

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, İçişleri Bakanlığı'nın başta terör olayları olmak üzere suç ve suçlularla mücadele için yayımladığı genelge kapsamında getirdiği, taksilere kamera takma zorunluluğunun İzmir'deki esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Pala, İzmir'de taksi esnafının kamera takılması için tek bir firmaya yönlendirildiğini öne sürdü. Yıl sonuna kadar İzmir ve ilçelerinde yolcu taşıyan tüm taksilerin kamera sistemi takması gerektiğini ifade eden Pala, "İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü yaşanan bazı olayların ardından bunu taksicilere zorunlu hale getirdi. Taksilere ön, iç ve arka kamerayla birlikte kayıt sistemi takılacak. Ama buna tablet bilgisayar eklenerek fiyat arttı. Tek firmaya yönlendirmek için 'en az 3 bin tane bu kameralardan takması gerekir' diye özel şart koymuşlar. Halbuki Bakanlığın genelgesinde böyle bir şart yok. Tablet takma şartı da yok. Bu esnafımıza yük getirdi. Esnafımız doğru düzgün para kazanamazken 6 bin 500 lira bedelle bu sistemin takılması isteniyor" dedi.

Kararın iptali için idere mahkemesine dava açtıklarını bildiren Mustafa Pala, daha önce Muğla'da Bodrum Şoförler Odası'nın açtığı davanın ardından özel hayatın gizliliğine aykırı bulunduğu gerekçesiyle düzenlemenin iptal edildiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Muğla'da mahkeme kamera sistemi kararını iptal etti. Ama İzmir'de bu sistemi taktırmayan araçlara yıl sonundan sonra cezai müeyyideler uygulanacak ve taktırmayanlar kapatılacak. Esnaf artık bıktı. Çünkü dayatma yapılıyor. İzmir'de 4 bin taksi var. Büyük bir rant var. Gelin bu yanlıştan dönün. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden (UKOME) çıkardığınız kararı değiştirin. Bu sistemi çok daha uygun fiyata, yani düşük maliyete araçlara takabilecek firmalar var. Esnaf kamu hizmeti yapıyor. Bu sıcakta vatandaşa hizmet veriyor. Karşılığı bu olmamalı."

'Esnafın geleceğini düşünüyoruz'

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık ise bu uygulamayla ilgili olarak 8 ay önce ihale yapıldığını söyleyerek iddialara şöyle yanıt verdi:

"Bu işin içinde Valilik, Emniyet, Belediye var. Şartlara uyanlar gitmiş şartname alıp ihaleye girmiş. Şimdi ihalesi bitmiş, karşı çıktıklarını söylüyorlar. Biz oda olarak bu konuda yetkiliyiz. Esnafa doğru bildiğimizi söylüyoruz. Esnafın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Bu sistemde onların tablet dediği taksi çağırma sistemi var. Eğer teknolojiye ayak uydurup bu yeniliklerin içine girmezsek, kaybederiz. İşin ticaretini yapan ve araç alım satımı yapanların amacı farklı. Biz esnafın geleceğini düşünmek zorundayız. 8 ay önce yapıldı bu ihale. O zaman kimse çıkıp birşey demedi. Böyle hassas bir konuda yoldan geçene ihale veremezsiniz. Bu işin mutlaka bir maliyeti olacaktır. Bedelsiz hiçbir mal olmaz. Esnaf da bunu biliyor zaten."