TMMOB, Bornova'da içinde Folkart Incity projesinin de bulunduğu alanda yapılan plan notu değişikliğini, rant yaratma çabası olarak değerlendirdi; “Konunun takipçisi olacağız” dedi.

Bornova’da plan notu ‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’ndan ‘Ticaret Konut Alanı’na dönüştürülen 513 bin 442 metrakarelik alan ile ilgili değişiklik, İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Aynı alanda İzmir'in büyük inşaat firmalarından Folkart'ın “Folkart Incity” projesi devam ediyordu. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, gazetemize yaptığı açıklamada konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Kazanan büyük şirketler


“Yakın zamanda İstanbul'daki rant sermayesinin İzmir'i hedef alan bir saldırısına şahit oluyoruz” diyen Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: “Parsel bazında imar değişiklikleri rant yaratmanın önemli bir parçası. Nedense ilçe ve Büyükşehir belediyeleri tarafından yapılan parsel bazında imar değişiklikleri ile hep kazanan bazı büyük şirketler oluyor. Son örneğini de Bornova'da gördük.”
Plan notu 'Ticaret Konut Alanı' olan bir bölgede farklı donatı alanlarının da yapılması gerektiğini hatırlatan Yalçın, imar planı parsel bazında konut dışı kentsel alandan ticaret konut alanına çevrilen bölgenin rantının arttığına dikkat çekti.

Şehircilik ilkelerine aykırı


Parsel bazında değişiklik yaptıranın rantını yükselttiğini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu: “Bu da nedense hep yandaş firmalara denk geliyor. Ancak yapılan işlem şehirçilik planlama ilkelerine aykırı. Mahkeme de bu aykırılığı bilirkişi raporuna dayanarak kabul ediyor ve planı iptal ediyor. Şu anda yapılması gereken ilçe belediyesinin bu ruhsatı iptal etmesi ve yasal süreç bitene kadar inşaatı durdurulmasıdır. İstinaf Mahkemesi kararına kadar inşaatın durdurulması gerekir. Eğer buna rağmen inşaat yapılırsa bir kent suçu daha işlenmiş olacak. Bornova Belediyesi'nin derhal inşaatı durdurmasını istiyoruz. Konunun takipçisi olacağız gereken yapılmazsa suç duyurusunda bulunuruz.” Mahkeme kararı ve TMMOB'un açıklamalarının ardından gözler, Bornova Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili yapacağı hamleye çevrildi. Bornova Belediyesi'nden konuyla ilgili yazılı açıklama yapılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi gün içinde herhangi bir açıklama yapmadı.
Öte yandan gün içinde bazı internet sitelerinde “Folkart adına açıklama yapıldı, inşaat sürecek” haberleri çıksa da Folkart bu haberleri yalanladı. Şirket yetkililerinin herhangi bir açıklama yapmama kararı aldığı ve süreci takip ettikleri öğrenildi.