Özge Günerken

Yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği 14 Temmuz 2021 tarihinde, verilen 6 aylık sürenin az olduğunu, birçok insanın bu değişiklikten haberi bile olmadığını bildiren STK’ların uyarıları ve çözüm talebi ise şu güne kadar karşılıksız kaldı.

Gelinen noktada büyük bir kriz yaşanıyor. Genelge tarihinden sonra hamile kalmış olan köpekler, henüz yaşı çok küçük olan yavrular ile çok yaşlı köpekler maalesef verilen süre içinde kısırlaştırılamadı.

Maddi durumu yetersiz olan köpek sahipleri de çaresiz kaldı. Bazı belediyeler 14 Ocak yaklaşırken ücretsiz kısırlaştırma desteği verse de maalesef kısıtlı süre içinde, hayvan sayısı da fazla olduğu için çoğu köpek kayıt altına alınamadı.

Çok sayıda köpek sokağa veya barınaklara terk edildi ve edilmeye de devam ediyor. Hayvan hakları savunucuları terk edilen köpeklerin kısırlaştırılıp kayıt altına alınarak sahiplendirilmesi için insanüstü çaba gösterse de süre bitiminde binlerce köpek açıkta kaldı.

Öte yandan 7 Aralık 2021’de çıkarılan ek bir genelge ile Amerikan Staffordshire Terrier, Amerikan Bully cinsi köpekler de “tehlikeli” statüsüne alınarak kısırlaştırma ve kayıt şartı getirilmişti. Onlara tanınan yaklaşık 1 aylık süre şartlı olarak uzatıldı. Buna göre 7 Aralık'tan önce gebe kalan dişi köpekler ve doğacak yavruları için, doğum sonrası 4 ay süre verildi.

EK SÜREYE İHTİYAÇ VAR

Kayıt altına alınamamış köpeklerin sonunun ömür boyu hapis veya ölüm olmaması için yetkililere çağrı yapan STK’lar sürenin uzatılmasını talep ediyor. Hayvan Hakları Federasyonu – HAYTAP, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği’ne tehlike arz eden ırklara kısırlaştırma desteği verilmesi ve sürenin uzatılması için yazılı başvuru yaptı.

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de gönderdikleri dilekçelerde yaşanan kötü tabloyu detayları ile aktararak talepleri sıraladıklarını söyledi. Önder, şu bilgileri aktardı:

“Genelgede yer alan ‘14.07.2021 tarihinden önce hamile kalmış hayvanların doğum yapması ve yavruların 4 aylık olmaları beklenecektir’ ibaresi endişelere yol açtı. Kısırlaştırma yaşına ulaşmamış ve bu yaşa ulaştığında kayıt süresinin dolmuş olacağı canlar ile yaşı veya tıbbi engeli nedeniyle anesteziyi ve operasyonu kaldıramayacak durumdaki hayvanların yaşamlarının tehlikeye girmesi riski vardı. Dolayısıyla, kısırlaştırılamamış ve kaydı yapılamayan bu hayvanların aileleri çıkmaza girdi.

Bunun yanı sıra, yasaklı ırk kapsamının genişletildiği diğer genelge, kayıt süresinin dolumundan kısa bir süre önce; 09.12.2021 itibari ile kamuoyuna duyuruldu. Hayvanlarının bu kapsama alındığından haberi olmayan, özellikle küçük ölçekli, kırsal yerleşim bölgelerinde bulunan, sosyal medya erişimi olmayan kişilerin de varlığı göz önüne alınarak genelgede öngörülen şartların duyurulması, anlaşılması ve yerine getirilmesi için mutlak bir ek süreye ihtiyaç vardır.”

DETAYLAR GÖZ ÖNÜNE ALINMADI

Önder kısırlaştırma şartı nedeniyle üzücü olaylar da yaşandığını belirterek şöyle devam etti:

“Şu an hamile olup doğurmamış hayvanlar da bulunmaktadır. Sosyal medyadan öğrenildiği üzere 14.01.2022 tarihine kadar doğum yapamayacak hayvanlara yasaya aykırı kürtajlar yapıldı. İlgili bakanlık ve sair kurumlar bu detayları göz önüne almadan böyle bir genelge yayınlayarak hayvanları ve ailelerini zor duruma sokmuştur. Kamu kurumlarının görevi halka zorluk yaratmak değil bilakis zorluklara çözüm olmaktır. Sürecin, uygulamada, hem hayvanlar ve hayvan sahipleri hem de kurumlar adına sorunsuz ilerlemesi için genelgede belirtilen sürenin en az 6 ay daha uzatılması gerekmektedir. İlgili bakanlığın bu yönde bir düzenlemeyi yaparak bir an önce kamuoyuna duyurmasını bekliyoruz.”

CİMER’E ŞİKAYET YAĞIYOR

Öte yandan sosyal medya ve Whatsapp grupları üzerinden organize olan hayvan severler CİMER’i dilekçe yağmuruna tutarak, PETVET’e kayıt tarihinin uzatılması ve belediyelerin ücretsiz kısırlaştırma desteği vermesi için talepte bulunuyor. Hayvan severlerin gözü kulağı bakanlıktan gelecek ek süre haberinde